Äänileikkurista kiistely turhaa

Pauli Partanen moitti kuntayhtymien valtuustoissa käytössä olevaa äänileikkuria, joka leikkaa mm. sairaanhoitopiirin ja maakunnan liiton valtuustoissa Jyväskylän päätösvaltaa muiden kuntien hyväksi (Ksml 15.1). Näin tapahtuu.

Totean, että noissa yhtymävaltuustoissa varsin harvoin tärkeistä asioista äänestetään. Lisäksi kaikkien kuntien, myös Jyväskylän, edustajat äänestävät poikkeuksetta ristiin. Muiden kuntien edustajat eivät edes kokoonnu etsimään yhtenäistä rintamaa Jyväskylää vastaan.

Äänestyksissä valtuutettujen puoluetausta, ”ryhmäkuri” eli ryhmäkokouspäätös painaa selvästi enemmän kuin kotikunnan kanta, vaikka se perustuisi kunnanhallituksen ”omistajaohjaukseen”. Esim. maakuntavaltuustossa tulevista rahoitusraameista viime syksynä äänestettäessä jyväskyläläisten kuten useiden muidenkin kuntien edustajien kannat menivät ristiin. Jopa keskustan ryhmä hajosi.

Äänikynnyksestä ei kannata tehdä suurempaa ongelmaa kuin se todellisuudessa on. Jos sen poistaminen on avain järkevän kuntayhtymämallin saamiseen sote-alueen hallintomalliksi, niin se kannattaa tehdä.

Maakuntavaltuuston poliittinen kokoonpano määräytyy kuntalain erityissäännöksen perusteella kuntavaalien tulosta vastaavaksi. Tämä pitää laajentaa koskemaan kaikkia kuntayhtymiä. Esim. sairaanhoitopiirin 44 valtuutetusta 22 on keskustan edustajia, vaikka puolueen kannatus maakunnassa edellyttäisi 12 paikkaa. Esim. kokoomuksella ja perussuomalaisilla on kummallakin kolme, vaikka kannatus edellyttäisi 6–7 paikkaa molemmille. Demokratia ei toteudu.

Toimi Kankaanniemi

maakuntavaltuutettu (ps.)

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.