Äidin kirje uuden sairaalan päättäjille

Poikani ei puhunut mitään 2,5-vuotiaana, ei edes jokellellut vauvana. Lapsi pääsi puheterapiaan, jossa ilmeni lisätutkimusten välttämättömyys. Saadakseen Kelan kustantamaa puheterapiaa, pieni potilas tarvitsi lastenneurologialta diagnoosin ja kuntoutuslausunnon. Sinne oli saatava lähete lääkäriltä ja lausunnot sekä puheterapeutilta että päiväkodista.

Jo ennen ensimmäistä tutkimusjaksoaan, poikani oli tavannut liian monta vierasta aikuista. Erityislapset reagoivat usein voimakkaasti kaikkeen uuteen ja vieraaseen. Vie totisesti aikaa, että asiantuntijat pääsevät tutkimaan pöydän alla piilottelevia potilaitaan. Luottamussuhde on rakennettava rauhassa, että saadaan luotettavia testituloksia.

Jo tämä kierros vei lapselta voimia, mutta vielä enemmän jännitti ensimmäinen tutkimusjakso Keski-Suomen keskussairaalassa.

Helpotus olikin valtava, kun saimme erinomaiset ohjeet. Kaikki oli mietitty erityislapsen kannalta: Onneli-hoitaja (nimi muutettu) soitti etukäteen ja oli vastassa sairaalapäiväkodin rauhallisessa tilassa.

Lapseni sai opastavia kuvakortteja, tarvittavia tukiviittomia sekä lepotaukoja ja päiväkalenterin, jossa oli mm. kuvat aikuisista, jotka tutkisivat häntä. Onneli kulki lapseni kanssa koko tutkimusjakson ajan, koska poikaa piti tutkia ilman vanhempia. Vanhemmat pääsivät samalla keskustelemaan lapsestaan.

Asiantuntevan ja lapsilähtöisen toiminnan ansioista lapseni pystyi tekemään harjoituksia ja tulokset olivat luotettavia. Päiväkotisairaala oli kiva paikka, hän sanoi – luottamus oli syntynyt.

Kotona lapsi tutki usein sairaalasta saamaansa vihkoa ja ilmoitti rakastavansa Onnelia. Seuraavalle tutkimusjaksolle lähti iloinen poika, mutta prosessi oli muuttunut täysin: Odotusaulassa istuttiin hälinän keskellä kuin hammaslääkärissä konsanaan. Liukuhihnapäivä oli täynnä nopeasti vaihtuvia uusia kasvoja, ei rauhoittumisen mahdollisuutta. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä, mutta missään ei ollut jälkeäkään aiemmasta lapsikeskeisyydestä.

Minua jäi vaivaamaan, mitä tapahtui kulisseissa. Voiko arviointiin ja hoitotuloksiin luottaa, kun toimitaan sisään–ulos-mentaliteetilla pelkäävän lapsen kanssa? Onko uusi sairaala hylkäämässä ”näiden vähäisempien” luotettavan hoidon? Meneekö raha jälleen inhimillisyyden edelle?

Äiti ja pieni poika

Julkaisemme tekstin poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.