Äijälään ei naisten tekemä taide kelpaa

Tasa-arvon päivänä 2.3. oli Keskisuomalaisessa uutisointi Äijälänrannan asuntomessualueen veistoskilpailusta. Työryhmä oli päättänyt kutsua mukaan seitsemän suomalaista kuvanveistäjää, joista neljä ideoi alueen pääteosta ja kolme rantaraitin varteen sijoittuvaa teosta. Pääteoksen hankintahinnaksi on päätetty 150 000 euroa ja pienemmän teoksen 30 000. Tähän asti kaikki tuntui lupaavalta, mutta jatkoa seurasi; pääteoksen ideointiin on kutsuttu neljä miestaiteilijaa ja pienemmän teoksen suunnitteluun kolme naistaiteilijaa.

Tasa-arvo soi puheessa, mutta usein käytännössä ei. Taiteellisia perusteita sukupuolijaolle ei ole olemassa. Suomalaiset kuvanveistäjät saavat samanlaisen koulutuksen sukupuolestaan huolimatta.

Myös taloudellisen tasa-arvon pitäisi näkyä suomalaisessa yhteiskunnassa, naisille ja miehille kuuluisi sama palkka ja mahdollisuus yhtäläisesti hyvin palkattuihin töihin.

Taideteoksia varten perustettiin taidetyöryhmä. Asiantuntija, taiteilija, erosi tai erotettiin työryhmästä. Tilalle ei heti saatu taiteilijaa ja työryhmä päätti ilman taiteilija-asiantuntijaa tulevien taideteosten tekijöistä.

Työryhmän päätöstä käsiteltiin myös Suomen kuvanveistäjäliitossa. Kuvanveistäjäliitto kiinnitti huomiota mies- ja naistaiteilijoiden jakoon ja tehtävien eripalkkaisuuteen sekä pyysi taidetyöryhmältä asiasta lausunnon. Työryhmä vastasi, että he valitsivat henkilöitä, eivät sukupuolta.

Jos neljä miestaiteilijaa kutsutaan 150 000 euron työtehtävään ja kolme naistaiteilijaa 30 000 arvoiseen tehtävään, ei voine puhua enää henkilövalinnoista.

Nimekkäitä naistaiteilijoita riittää kyllä.

Kirsi Kaulanen voitti Helsingin musiikkitalon pääaulan teoskilvan teoksellaan Gaia. Veistos on tehty kiillotetusta, ruostumattomasta teräksestä ja on kooltaan 14 m pitkä ja 10 metriä korkea.

Eila Hiltusen Sibelius monumentti on osa jokaista suomalaista, käsite myös maailmalla.

Muita mieleen tulevia teoksia ovat Laila Pullisen Itämeren tytär, Essi Renvallin Rauhanpatsas Eteläsatamassa, Miina Äkkijyrkän Aamulla Maunulassa ja Joy Sörnaisissa. Maria Dunckerin Liian painava vieras Annantalolla , Eva Löfdahlin Yrittäjäveistos ja Anna-Kaisa Ant-Wuorisen teos Fuuga.

Keski-Suomessa on nähtävissä useita naistaiteilijoiden töitä. Vuonna 2010 edesmennyt jyväskyläläinen kuvanveistäjä Anne Alho on tehnyt useita ympäristöveistoksia sekä kutsuttuna että kilpailujen voittajana. Marja Kolun mosaiikkiveistokset Aatamin puraisu ja Rastatukkainen Soffa sijaitsevat Aaltopuistossa Lutakossa.

Naisten tekemiä julkisia veistoksia on lisääkin, mutta kuinka paljon enemmän niitä voisi olla tasa-arvoisessa yhteiskunnassa? Tekijöitä kyllä löytyy. Keskisuomalaisia veistäjiä on Jyväskylän taiteilijaseurassa mm. Eeva-Liisa Sorainen, Kirsi Tapper, Lea Turto, Kaisa Lipponen, Merja Nykänen, Sonja Vectomov, Marjatta Vilhunen, Saara Vallineva, Outi Markkanen, Aino Pajari ja Kristiina Trzaska- Lempiäinen.

Kun monumenttien tekijöiden statuksen saaneet taiteilijat ovat jo hyvin edustettuina teoksillaan ympäri Suomea, niin paikallisen näkökulman, ehkäpä kokeilevankin ja laadukkaan ja kestävän teoksen voisi ajatella olevan mielenkiintoisempi ja moniarvoisempi paikkakunnalleen.

Tasa-arvo on myös imagokysymys. Jyväskylän profiloituminen rallikansan ja epätasa-arvon Äijäläksi vie kunnon äijiltä maineen.

Päivi Meriläinen

taidemaalari

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.