Äijälänranta raivattiin, vaikkei pitänyt

Äijälänrannan asemakaavaan on merkattu metsäluonnon arvokas kokonaisuus, joka oli tarkoitus jättää luonnontilaisena säilytettävänä alueena tulevan asuntomessualueen länsipuolelle. Alue on koivuluhtaa, joka on luokiteltu Jyväskylän seudulla vaarantuneeksi luontotyypiksi.

Paikalla esiintyy muun muassa Jyväskylän kaupungin nimikkolintu pikkutikka sekä erityistä luonnonsuojelullista huomiota vaativa liito-orava. Alue soveltuu niin ikään erityistä luonnonsuojelullista huomiota vaativan viitasammakon esiintymispaikaksi. Luhta-alue on nimetty arvokkaan lajikoostumuksensa takia FINIBA-alueeksi (Suomen tärkeät lintualueet).

Kaavalle laaditun lähiympäristösuunnitelman mukaan alueelta olisi saanut poistaa huonokuntoisia ja lahoja puita pieneltä kaistaleelta tonttien ja luonnontilaisena säilytettävän alueen välistä. Toisin kuitenkin kävi.

Alue on raivattu kokonaan normaalin puistonhoidon periaatteiden mukaisesti ja paikalla on nykyään puisto. Pensaat ja lintujen kotipökkelöt on poistettu rantaan asti, eikä rehevästä suojaisesta lintuluhdasta ole enää mitään jäljellä.

Raivaukset vaikuttavat alueen mikroilmastoon kuivattavasti, joka vaikuttaa suoraan sammakkoeläinten, sammalien sekä kääpien esiintymiseen alueella. Myös pajujen, raitojen ja kelojen suoma suoja eläimille on kadonnut, mikä vaikuttaa lintujen, sammakkoeläinten ja liito-oravan oloihin. Lupiinin ja jättipalsamin leviämisedellytykset paranevat (löytyvät jo alueen reunoilta) lisääntyneen valon ansiosta.

Näköyhteys asunnoista alueelle ja järvelle tulee olemaan 10 vuoden kuluttua huonompi ja rumempi kuin ennen raivausta. Kaupungin ja elyn tulisi tarttua tuumasta toimeen, etteivät haitalliset vieraslajit pääsisi sotkemaan jo valmiiksi häiriintynyttä ekosysteemiä enempää.

Janne Ruuth

rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.