Äiti opetti minua uimaan Tourujoessa kesällä 1941

Tutustuin ensimmäistä kertaa Tourujokeen huhtikuun lopulla 1941, kun leikin lapsena Hiljasten kodin pihamaalla. Äitini teki lähtöä ostoksille Lohikosken Mäki-Mattiin. Hän pyysi naapurin rouvaa katsomaan perääni, minkä naapuri lupasikin.

Talven lumet olivat sulaneet ja pihalta vietti hyvä polku Tourujoen rantaan. Vilkkaana poikana juoksin joen rantaan.

Kevättulvan vauhdittamana joessa oli voimakas virta. Keräsin puutikkuja rantalepikosta ja heitin tikkuja virtaan. Yksi tikku jäi rantapenkkaan ja kurkotin sitä kohti pudottaakseni sen virtaan, mutta minä putosin itse tulvivaan Tourujokeen.

Onneksi minulla oli ylläni äitini ompelema kurahaalari, jossa hihojen- ja lahkeiden suissa oli kuminauhat, jotka estivät ilman karkaamisen haalarista. Virta vei minua noin 50 metriä.

Alajuoksulla oli rouva Rutanen huuhtomassa pyykkiään. Hän luuli, että yläjuoksun pyykkäriltä oli karannut vaate virtaan. Rutanen kahlasi virtaan ja onki mytyn käsiinsä. Yllätys oli suuri, kun vaatteen sisällä olikin lapsi.

Rutanen vei minut kotiin juuri kun äitini tuli kaupparetkeltä. Olin itkenyt ja tivannut äidiltä, miksi hän oli antanut kalojen viedä minut.

Toisen kerran jouduin tutustumaan Tourujokeen, kun vanhempani ryhtyivät opettamaan minulle uintitaitoa kesäkuun lopulla 1941. Isä joutui Kivääritehtaalla tekemään paljon ylitöitä, siksi uintiopetus jäi äidin tehtäväksi.

Hyvä uimaopetuspaikka löytyi Tourujoen ”väärältälepältä”. Se oli suvantopaikka joen yläjuoksulla, Koskenharjun urheilukentän kohdalla. Useista uimaharjoituksista huolimatta en oppinut tuona kesänä uimaan.

1940-luvulla oli Tourujoessa nahkiaisia, joita sai paljain käsin kiinni, kun ne olivat imeytyneet rantakiviin. Myös koskikara oli mielenkiintoinen. Oli hauska seurata, miten lintu sukelsi virtaavan joen pohjasta hyönteisiä ja ötököitä.

Tuona aikana Tourujoessa uitettiin kevättulvan aikana paljon sahatavaratukkeja. Joen keskipaikkeille oli rakennettu pato, voimalaitos ja tukeille pitkä tukkiränni, minkä avulla tukit ohittivat vesivoimalaitoksen ja osan Kankaan paperitehdasta. Ennen vesivoimalaitoksen padon rakentamista oli Tourujoessa lohia, joista Lohikoski on saanut nimensä.

Koskenharjun koulu oli kesät 1942–44 Suomen armeijan käytössä. 18–20-vuotiaita miehiä koulutettiin rintamalle täydennysmiehiksi. He rakensivat pioneerisillan joen yli, purkivat ja rakensivat sen uudelleen useamman kerran.

Lisäksi kuusi nuorukaista veti köydellä puulistoista ja vanerista rakennettua ja maalattua panssarivaunumallinetta Koskenharjun kentällä. Telojen alle heitettiin telamiina. Telamiina oli tehty puusta, jonka sisällä oli metallia, niin että miinan paino vastasi todellisen telamiinan painoa.

Rintamalla Koskenharjun koulutusyksikössä koulutetuista nuorista kaatui yli puolet hyvästä koulutuksesta huolimatta.

Tourujoki ruopattiin 1940-luvun puolivälissä tukinuiton parantamiseksi, vähitellen katosivat nahkiaiset eikä koskikaraakaan ole nähty.

Kun enää ei Tourujoessa uiteta tukkeja, voisi joen palauttaa ennalleen. Pitäisi kipata kiviä entisille ”koskipaikoille” eli joen niskaan yläjuoksulle ja noin 40 metrin matkalle Koskenharjun suvannosta alajuoksun suuntaan.

Näin menetellen nahkiaista voisi istuttaa jokeen ja koskikara palaisi kosken virtoihin. Tourujoen entistäminen olisi luonnonsuojelullinen teko, sitä kannattaisi harkita.

Rauno Pallonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.