Äitienpäivä on kristillinen perinne

Sunnuntaina 14.5. on äitienpäivä. Tuon niin valoisalta ja lämpimältä tuntuvan päivän vietto alkoi 12.5.1907 Yhdysvalloissa New Yorkissa, jolloin järjestettiin ensimmäinen muistojuhla kaikille äideille Andrews´in metodistikirkossa.

Äitienpäiväkin on siis kristillinen perinne. Seitsemän vuotta myöhemmin, vuonna 1914 Yhdysvaltain presidentti Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja kansallinen liputuspäivä siitä tuli vuonna 1947.

Jatkosodan aikana vuonna 1942 ylipäällikkö, marsalkka Mannerheim myönsi päiväkäskyllään kaikille Suomen äideille yhteisesti Vapaudenristi-kunniamerkin. Sen painettu kopio on edelleen kehystettynä monien kirkkojen seinillä.

Onkohan ”äiti” maailman kaunein sana? Äitiin liittyy niin paljon rakkautta, hoivaa, hyväksyntää, myötätuntoa, rohkaisua, lohdutusta ja avointa syliä, että sanat eivät riitä kertomaan äitiyden koko sisältöä ja merkitystä.

Kauneimpia on kertomus Abraham Lincolnista (Yhdysvaltain presidentti 1861–65), josta käytetään nimitystä ”kunnian mies”. Hän oli nuoruudessaan vain köyhä puunhakkaaja, metsuri.

Aloittaessaan opiskelun hän joutui samalla tekemään kovaa työtä tullakseen toimeen. Vähitellen hän tuli tunnetuksi lahjakkuudestaan, oikeudentunnostaan ja rehellisyydestään ja kohosi alhaisesta lähtökohdasta korkeimpaan mahdolliseen virkaan, koko Yhdysvaltain liittovaltion presidentiksi.

Lincolnin ansioihin luetaan sisällissodan loppuminen ja orjuuden poistaminen koko maasta. Hänen kerrotaan sanoneen:

”Vaikuttimina siihen hyvään, jonka olen voinut toimittaa, on ollut se, että minulla on ollut parhain, jaloin äiti. Olen koettanut olla tuottamatta hänelle häpeää, mieluummin vähän iloa. Minun tulee kiittää äitiäni kaikesta, miksi olen tullut, kaikesta, miksi tahtoisin mielelläni tulla.”

Lincoln ei ottanut menestyksestään kunniaa itselleen, vaan osoitti sen äidilleen, jonka jalo ja hyveellinen luonne, äidinrakkaus ja rukoukset poikansa puolesta kantoivat kauniin hedelmän.

Äidin merkitys on ollut suuri monien muidenkin historian merkkihenkilöiden elämässä.

Esimerkiksi Rooman keisari Konstantinus lopetti kristittyjen vainot 300-luvulla paljolti sen vaikutuksesta, että hänen oma äitinsä Helena oli kääntynyt kristityksi.

Kirkkoisästä suurin, Augstinus puolestaan tuli kristityksi ja kastettiin 387, kun hänen äitinsä Monica oli jatkuvasti rukouillut hänen puolestaan.

Äiti on kautta aikain kirvoittanut runoilijat ja lauluntekijät hienoihin riimityksiin.

Monesti aiheena on ollut äidin rukoukset tai rukoileva äiti, joka väsymättä kantaa poikaansa tai tytärtään Jumalan muistoon. Monet tunnetut kotimaiset muusikot ovat esittäneet laulua ”Äidin rukous”.

Maailmantähdetkin ovat olleet samalla asialla.

On hienoa kuunnella esimerkiksi Celine Dionin esittävän samannimistä englanninkielistä laulua A Mothers pray ja Pink Floydin esittävän laulua, jonka nimi on yksinkertaisesti: ”Mother”.

Aivan oma lukunsa on tietysti Jeesuksen äidistä Neitsyt Mariasta kertova laulu ”Ave Maria”, joka on eräs kaikkien aikojen tunnetuin laulu. Internetin kautta tätä laulua on kuunneltu useiden artistien esittämänä kymmeniä miljoonia kertoja.

Marian ja hänen poikansa Jeesuksen suhde oli aivan erityinen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, mitä heidän välillään tapahtui aivan vähää ennen Jeesuksen kuolemaa. Oli pojan vuoro osoittaa äidille hoivaa ja huolenpitoa.

Kärsimyksen ja suunnattoman kivun keskeltä ristillä riippuessaankin Jeesus huolehti äidistään Mariasta, joka oli jo tuolloin jäänyt leskeksi. Tuohon aikaan oli perheen vanhimman pojan velvollisuutena turvata vanhempiensa elämän ne vuodet, jolloin he tarvitsivat apua ja turvaa.

Jeesus oli perheen esikoinen. Kun Jeesus oli ristiinnaulittuna, Maria-äiti oli paikalla ja tuli lähelle ristiä vierellään opetuslapsi Johannes. Tuolloin Jeesus sanoi ristiltä äidilleen: ”Vaimo, katso poikasi” ja Johannekselle: ”Katso äitisi”.

Vain viisi (5) sanaa ja kumpikin ymmärsi, mistä oli kysymys. Kuolemaa tekevä Jeesus siirsi vanhimman pojan velvoitteen Johannekselle.

Uusi testamentti kertoo koruttomasti tämän huolenpidon seurauksen: ”Ja siitä hetkestä opetuslapsi otti hänet kotiinsa.” Äidin vanhuudenpäivät olivat turvatut. Ihmeellistä oli sekin, että Johannes oli 12 opetuslapsesta ainoa, joka eli vanhaksi, ja saattoi sen vuoksi saattaa loppuun tuolloin saamansa tehtävän.

Onneksi olkoon kaikille äideille! Jokainen äiti on laulun arvoinen!

Timo Hakanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.