Älkää unohtako toisianne

Ahdistus alkaa jo aamulla, paniikkikohtauksen pelko kalvaa takaraivossa eikä mikään tunnu miltään. Valitettavasti tämä on arkipäivää aivan liian monelle. Nuorten mielenterveysongelmiin on saatava enemmän apua ja tietoisuutta niiden vakavuudesta lisättävä.

Nuorten yleistyneet mielenterveysongelmat ja niiden huomaamatta jääminen huolestuttavat minua. Sinäkin varmasti tunnet jonkun, joka kamppailee mielen mörköjensä kanssa. Välttämättä et tiedä siitä.

Joka viides nuori kärsii toimintakykyä heikentävästä mielenterveyden häiriöstä. Heistä noin puolet saa tarvitsemaansa hoitoa. Luvut kuulostavat hurjilta. Hoitamatta jäänyt mielenterveydellinen häiriö on vakava vaiva. Masennus nujertaa toimintakyvyttömäksi ja paniikkihäiriö lietsoo jatkuvaa pelkoa.

Pitkäaikaisina nämä voivat äityä entistä syvemmiksi ongelmiksi. Nuoruudessa varsinkin hoitamatta jääneet häiriöt saattavat nostaa päätään aikuisiällä.

Varmasti mietit, miten tällaista nuorta voi auttaa? Kysykää toisiltanne: Mitä kuuluu? Miten menee tai mietityttääkö joku? Helpoimmillaan näin toisen pahan olon voi kaivaa esille ja löytää siihen apua. Tärkeintä on muistaa näyttää välittävänsä, kuunnella ja olla läsnä. Pidetään huolta toisistamme.

Ansa Lamminen

Vaajakosken yhtenäiskoulu, 8C

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sisäpiirin päätöksenteko uhkaa leikata Keski-Suomen siivet

Maakunnan puolesta yhdessä

Pyhät takana, arki edessä

Lyhyet

Lyhyet

Veron alennus ei ole ratkaisu

Lyhyet

Lyhyet

Sote-uudistus toteutettava vaiheittain

Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.