Öljylämmitys ei ole syntiä

Vauhdikas ilmaston kehittämiskeskustelu on välillä syyllistänyt omakotilämmittäjät ja pahimmillaan aiheuttanut hätäisiä virheinvestointeja. Lämmityskeskusteluun on nyt tullut puolueeton alan asiantuntija. Tampereen teknillisen yliopiston professori Timo Kalema tarkastelee öljylämmitystä, Lämmöllä lehdessä 1/2008 niin, että sillä on edelleenkin tulevaisuutta eikä hätäisiin muutoksiin ei ole aihetta.

Puunpoltosta hän toteaa sen hiukkaspäästöjen rajoittavan lisääntymistä taajamissa ja toisaalta puu alkaa olla liian arvokas poltettavaksi, tietenkin se on järkevää haja-asutusalueilla varsinkin kun sen saa maksutta. Kyseenalaista on myös pellettilämmitykseen siirtyminen mittavien laiteinvestointien vuoksi vanhoissa taloissa.

Öljylämmityksen korvaaminen kokonaan sähköllä vaatisi asiantuntijan mukaan peräti neljän nykyisen ydinvoimalaitoksen lisäystä. Tämä on viesti omakotitalouksille, ettei öljylämmitystä ihan lähivuosina alas ajeta. Suomessa on 250 000 öljylämmitystaloa. Silti vaihtoehtoja ja korvaavia lämmitysjärjestelmiä kannattaa pohtia. Monet ovat täydentäneet järjestelmiään ilmapumppu- ja aurinkojärjestelmillä.

Polttoöljyn hinta nousee maailmanmarkkinoilla, siksi siihen ei nyt hallituksen toimesta kaivattaisi lisäveroja edes ilmastonsuojelun perusteella. Uusiin taloihinhan ei enää valita öljylämmitystä ja vanhat saneerataan ajan kanssa, jos vielä hallitus asettaa käyttöön puolueetonta neuvontaa ja porkkanoita, esimerkiksi eläkeläisille investointitukea, niin myös pientaloissa osallistutaan ilmastotalkoisiin.

ESKO JÄRVENPÄÄ Jämsän omakotiyhdistys Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Lyhyet

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.