Adoptio-oikeus miehillekin

Kun homoparien rekisteröinti vuonna 2002 hyväksyttiin, vihreät ilmoittivat heti seuraavaksi tavoitteekseen homoparien adoptio-oikeuden. Nyt homoperheiden sisäinen adoptio on laillistettu ja yhdeksi ensi eduskuntavaalien pääteemaksi ollaan nostamassa sukupuolineutraalia avioliittoa sekä homoperheiden ulkopuolista adoptiota.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) katsoo, että kaikilla kansalaisilla tulisi olla yhdenvertainen ja tasa-arvoinen adoptio-oikeus sukupuolisesta suuntautumisesta huolimatta. Vaikuttaa siltä kuin lapsi olisi hyödyke tai subjektiivinen oikeus, jota yhteiskunnan tulisi tarjota kaikille halukkaille, mutta kuka kysyisi, mitä lapset asiasta ajattelevat?

Lapset ovat joustavia, sopeutuvia ja selviävät mitä vaikeimmistakin tilanteista, mutta kaikki kasvuympäristöt eivät ole lapselle parhaita mahdollisia. Erilaiset kasvuympäristöt voidaan ajatella janana, jonka toisessa päässä ovat lapsen tasapainoiset biologiset vanhemmat ja suku, janan toisessa ääripäässä lapsella ei ole ketään, joka hänestä huolehtisi.

Näiden ääriesimerkkien välissä on satoja variaatioita vanhemmuudesta ja huolenpidosta. Esimerkiksi lastensuojeluviranomaiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, milloin lapsella on riittävästi hyvää vanhemmuutta, joka mahdollistaa riittävän tasapainoisen kasvun.

Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta molempiin tai edes toiseen vanhempaan ja silti lapset selviävät tällaisista tilanteista - toiset paremmin, toiset huonommin. Yhteiskunnan tulisi kuitenkin tukea adoptioita vain sellaisiin perheisiin, joissa on sekä isä että äiti, koska sitähän jokainen lapsikin toivoo - jos sitä vain lapsilta kysyttäisiin.

Kun tätä tasavertaisuutta ja -arvoisuutta viedään jatkossa eteenpäin, looginen ja luonnollinen jatkumo on se, että vanhemmuuteen on oikeus muillakin kuin suhteensa rekisteröineillä hetero- ja homopareilla, esimerkiksi sinkkumiehillä, muutenhan puhe tasavertaisuudesta on silmänlumetta.

Kun yksinäisille naisille lapsen hankkiminen ilman miestä on jopa trendikästä, tulisihan yksinäisten miesten olla tasavertaisia edes miesparien kanssa - muutenhan yksinäisiä miehiä syrjitään tasa-arvolain vastaisesti henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Kuka tahansa meistä saattaa joutua yllättäen kuoleman, sairauden, onnettomuuden tai muun syyn vuoksi tilanteeseen, jolloin emme voi enää huolehtia lapsistamme tai lastenlapsistamme. Jos voisit asiaan vaikuttaa, millaiseen perheeseen haluaisit omat lapsesi tai lastenlapsesi silloin sijoitettavan?

RISTO HUTTUNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.