Ahneus pankkikriisin syy

Koko rahoitusmaailma elää ennennäkemättömän kriisin kourissa. Pankkeja menee konkurssiin jopa maailman finanssiosaamisen keskuksina pidetyissä Sveitsissä ja Lontoossa. Onneksi emme ole myrskyn keskipisteessä, mutta siitä huolimatta rahoitusmaailman pysähtyminen heijastuu Suomeen. Sovitut tilaukset jäävät odottamaan rahoitusta ja uusia hankkeita ei aloiteta.

Vaarana on toiminnan hidastuminen monilla yhteiskunnan aloilla ja työttömyyden merkittävä kasvu.

Kansalaisten huoli on ymmärrettävä. Ovatko suomalaiset pankit ja eläkerahastot sittenkin mukana maailmanlaajuisessa rahapelissä?

Tunnen useita matemaattisen peliteorian ulkomaalaisia professoreita, jotka ovat sanoneet, että peli voi onnistua vain, jos rahaa on äärettömän paljon. Näin ei ollut, ja rahan massiivinen painaminen vain pahensi esimerkiksi USA:n tilannetta. En pidä oikeana, että valtiot joutuvat maksamaan pelitappioita ja pelivelkoja. Täytyy vain toivoa että Suomi ei joudu mukaan maksajaksi. Osuustoiminta on vaihtoehto ahneelle ja kasvottomalle toiminnalle.

Osuuskuntien vastuullinen ja yhteisöllinen toiminta on osoittanut voimansa. Mielestäni meidän keskisuomalaisten tulisi sijoittaa jatkossa oman maakuntamme yrityksiin pörssipelaamisen sijasta.

PEKKA NEITTAANMÄKI professori, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.