Ahvenlammestako luksuslähiö ulkomaalaisille?

Lehdet uutisoivat Saarijärven kaupungin Ahvenlammen alueen mittavasta myyntihankkeesta. Maakauppa on tuotu julki yksinomaan positiivisena asiana muun muassa kaupungin talouden parantamisen, työpaikkojen luomisen sekä matkailun ja kaupan vilkastumisen osalta.

Tämä on vasta kolikon toinen puoli, eikä kauppaa pidä hyväksyä näin heppoisin perustein.

Epäilemme, löytyykö Saarijärven päättäjiltä tarvittavaa tietotaitoa näin merkittävän kansainvälisen kaupan hoitamiseen. Konsultin palkkaaminen ja aikalisän ottaminen asiaan on mielestämme välttämätöntä. Muiden vastaavassa tilanteessa olleiden kuntien kokemuksia on myös syytä selvittää muun muassa pitkäaikaisvaikutusten arviointiin.

Myytävän alueen tiejärjestelyt, kunnallistekniikka, katuvalaistus sekä nykyisen leirintä- ja virkistysalueen uudelleensijoitus jäävät kaupungin kustannettaviksi. Kuuluuko kaupungin järjestää myös lomakylän asukkaille esimerkiksi terveydenhuolto- ja koulupalveluja?

Työpaikkoja saarijärveläisille hankkeesta tuskin syntyy, sillä niin rakennusmateriaali kuin työvoimakin on ostajan kotimaassa huomattavasti edullisempaa ja helposti liikuteltavissa. Arveluttaa myös, pystyykö paikalliset kaupat tyydyttämään vaativan asiakaskunnan tarpeet vai livahtaako eurot Jyväskylän ja Tampereen suurempiin keskuksiin.

Saarijärvi on menettämässä yhden vetonauloistaan, Suomen neljänneksi vanhimman leirintäalueen ja sen tuhannet, pääosin suomalaiset turistit.

Myös kolkanlahtelaisille kauppa toteutuessaan tarkoittaa turvallisen ja rauhallisen elinympäristön menettämistä. Vajaa 400 loma-asuntoa tuhoaa pysyvästi valtakunnallisestikin harvinaisen harjumaiseman sekä mahdollisesti myös pohjavesialueen.

Saarijärven kaupungin ei saa todellakaan myydä kulttuurihistoriallisesti arvokasta ja puhdasta Ahvenlammen ympäristöä tässä eikä muussakaan yhteydessä.

MARJA-LIISA KUUSELA KIRSI MÄKELÄ Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.