Aika on politiikkaa

Syntyessämme saamme tietyn aikaomaisuuden, jonka käyttövastuu lankeaa yleensä jokaisen omalle kontolle. Itsestämme riippuu, miten tätä omaisuutta käytämme elämässä ja miten siitä luovumme ja millä hinnalla. Aikaomaisuuden arvo työ vaihtelee ja riippuu koulutuksesta sekä yhteiskunnan kasvuympäristöstä.

Olemme lähes kaikki omaa aikaamme myyviä pienyrittäjiä, joilta toinen yrittäjä tai yritys ostaa aikaa sovituin hinnoin ja ehdoin, mikäli politiikka tai mm. ammattiyhdistykset eivät pääse tätä yritystoimintaa häiritsemään. Tällä tavalla elämää ja yrittämistä on ylläpidetty iät ajat jo oravan nahkoja myytäessä ja aikaa luonnon kanssa vaihdettaessa.

Samalla tavalla aikaansa kovalla hinnalla myyvät myös erilaisten liittojen johtajat ja ammattiyhdistysten jäsenet. Kovalla puoluepoliittisella väännöllä määritellään ajan hinta, työehdot, palkat, ammattien arvot ja työpaikkojen kilpailuasetelmat, joihin ajanhaltija itse ei pysty vaikuttamaan ja joihin ehtoihin eduskuntakin joutuu nöyränä tukeutumaan. Äärimmäisiä puoluepoliittisia vallan välineitä ovat lakot ja niillä uhkaaminen.

Tällä hetkellä ihmetyttää SAK:n kova poliittinen taisteluhuuto lyhytaikaisia työsuhteita, omien myyntisopimusten kieltämistä ja työnantajan työsuhteiden irtisanomisen mahdollisuuksia vastaan.

Monelle nuorelle osatyökykyisyyden tai perhesuhteiden takia lyhytaikainen työsuhde voisi olla ratkaiseva työllistäjä. Kysymys on vain liittojen poliittisesta voimannäytöstä.

Lyhytaikainen työ voi olla hyvä ”ammattiopisto” jopa pitkällä tähtäyksellä. Työssä voi näin hyödyntää myös eläkkeelle jäävän ammattitaitoa ”oppipoikaperiaatteella”. Opetus voi olla sekin, ettei tämä olekaan minun alani.

Ammattiliittojen ei pidä rangaista aloittelevia yrityksiä, kun nykyisin on vaikeaa saada työ ja asuinpaikka edes kohtaamaan.

Suuri uhka tulevaisuudelle on nuorten kohdalla aikaomaisuuden tuhlaus parhaaseen opiskeluaikaan ulkomaisille ”digisauruksille”. Kuka uskaltaa tarttua tämän ”ilmastomuutos II:n” haittoihin ennen kuin on liian myöhäistä? Luonto ei anna anteeksi.

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

Lyhyet

Lyhyet

Maitoa ja lihaa ei tarvita

Huume- ongelma syvenee

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.