Aikuinen on lapselle esimerkki

Kaverit ovat lapsille ja nuorille tärkeitä. Ikätovereiden parissa hyväksytyksi tuleminen tukee lasten ja nuorten hyvinvointia. Yksinäisyys ja ulkopuolelle jääminen on puolestaan syrjäytymisen kaikkien suurin syy myös nuorten itsensä mielestä.

Maahanmuuttajalapset, romanilapset ja vammaiset lapset kohtaavat usein syrjintää ja ennakkoluuloja. Heitä voidaan ulkonäkönsä, kielensä tai erilaisten tapojensa takia oudoksua ja vierastaa. Joskus syrjintä voi kärjistyä väkivallaksi ja uhkailuksikin. Jo epäystävällisyys ja porukasta ulos sulkeminen on lapselle ja nuorelle kova paikka.

Lapsilla on kuitenkin oikeus yhdenvertaiseen kohteluun riippumatta heidän omasta tai vanhempiensa taustasta tai ominaisuuksista. Sen paremmin etninen tausta, kieli, uskonto tai varallisuus ei saa vaikuttaa lasten kohteluun.

Erilaiset lapset ja nuoret kohtaavat syrjintää koulussa, kaduilla, harrastuksissa ja netissä. Aina ei ole kyse lasten keskinäisestä syrjinnästä. Myös aikuiset voivat huudella perään ja kummastella.

Romanilapset joutuvat helposti väärin yleistysten ja nimittelyn kohteeksi.

Aikuiset kasvattajina antavat aina esimerkin lapsille yhdenvertaisesta kohtelusta sekä erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Lasten kannalta suuri merkitys on sillä, miten erilaisuudesta kotona puhutaan.

Aikuisilla on myös velvollisuus auttaa syrjinnän kohteeksi joutuneita lapsia. Omat vanhemmat ovat lapsen ja nuoren tärkeimmät tukijat. Monesti hekin voivat kokea olonsa voimattomaksi, jos he eivät saa tukea muilta aikuisilta.

Koulussa lasten on tärkeä saada valmiuksia erilaisuuden kohtaamiseen. On hyvä asia, että nykyisin myös vammaiset lapset sekä erilaiset oppijat voivat tulla omaan lähikouluun.

Koulussa on hyvä myös oppia tuntemaan kansalliset vähemmistömme romanit ja saamelaiset. Saamelaislasten oikeudet jäävät usein kokonaan huomiotta, koska niitä ei tunneta. Koulu voi tukea tutustumista ja kaverisuhteiden solmimista myös maahanmuuttajalasten kanssa.

Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta on hyvä muistaa, että lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia!

MARIA KAISA AULA lapsiasiavaltuutettu www.lapsiasia.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.