Aikuisten ohjauspalvelujen haasteet kasvavat

Ammatilliseen koulutuksen rahoitukseen ollaan suunnittelemassa merkittäviä leikkauksia. Leikkauksia ei tehdä Helsingin, Turun eikä Tampereen seuduilla. Määrärahat vähenevät Keski-Suomessa, vaikka Jyväskylässä jää vuosittain jopa yli tuhat ammatillisen koulutuksen ensisijaisista hakijaa ilman koulutuspaikkaa.

Myös ammatillisessa aikuiskoulutuksessa on liian vähän mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa koulutustakuun toteutuminen edellyttää opiskelupaikkojen siirtämistä aikuiskoulutuksesta nuorisoasteelle.

Oppisopimuskoulutuksen määrärahat putoavat vuoteen 2016 mennessä puoleen nykyisestä. Rahoituksen painopisteenä ovat nuorten perustutkinnot. Siksi ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin valmistava oppisopimuskoulutus lähes loppuu.

Leikkaukset merkitsevät sitä, että useissa maakunnissa ammatillisen aikuiskoulutuksen tarjonta tulee putoamaan useita kymmeniä prosentteja.

Osana nuorisotakuuta valtiovalta käynnistää määräaikaisen ohjelman, jolla lisätään koulutusmahdollisuuksia aikaisemmin peruskoulusta valmistuneille ja ilman toisen asteen koulutusta jääneille nuorille aikuisille. Ohjelman puitteissa heille tarjotaan mm. perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta, sekä ohjausta ja neuvontaa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma tuo haasteita ohjaukseen. Kohderyhmä on vaikea tavoittaa ja lisäksi on panostettava hakevaan toimintaan.

Haasteena on myös se, miten vailla toisen asteen koulutusta olevia ohjataan suorittamaan näyttötutkintona ammatti- ja erikoisammattitutkinto. Nämä tutkinnot on pääsääntöisesti suunniteltu jatkotutkinnoiksi alalla jo pitkään työskennelleille.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä pohditaan kansalaisten koulutustien käyttöönottoa. Ehdotuksen mukaan jokaisella yli 25-vuotiaalla Suomessa asuvalla olisi mahdollisuus avata koulutustili vähintään 300 euron säästöosuudella. Valtio tukisi tätä oman rahan käyttöä koulutukseen vastinrahoituksella.

Mikäli kansalaisten koulutustilit otetaan käyttöön, se asettaa aikuisohjaukselle uudenlaisia haasteita. Koulutustilijärjestelmä sopii ensisijaisesti niille, joille on varaa ja halua sijoittaa rahaa koulutustililleen. Miten tavoitetaan koulutuksessa aliedustetut ryhmät ja miten heille luodaan sellaisia urasuunnitelmia, että he sijoittavat vaaditun 300e?

Epäonnistuminen johtaa siihen, että koulutuksellinen eriarvoisuus lisääntyy.

Edellä on esitelty vain muutamia aikuisohjauksen haasteista. Suurimmalta haasteelta näyttää se, miten koulutuksessa aliedustetut löydetään ja miten heitä autetaan rakentamaan itselleen henkilökohtainen osaamisen kehittämispolku.

Vaikeinta voi silti olla se, miten supistuvasta koulutustarjonnasta löydetään henkilökohtaisen opinpolun ainekset ammatissaan pitkään toimineille, koulutetuille henkilöille.

Jos heitä ei pystytä auttamaan, miten he pystyvät säilyttämään ja kehittämään osaamistaan? Miten heidän työssä jaksamisensa säilyy? Miten käy työurien pidentämiselle, jos ikääntyvien työntekijöiden ammattitaitoa ei pystytä ylläpitämään? Ja tulevaisuuden kannalta tärkeintä: miten Suomen elinkeinoelämä pärjää, jos työntekijöiden osaaminen alkaa rapistua?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Edunvalvonta toimii

Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.