Aito loma pätkätyöläisillekin

Heinäkuu on vilkkainta loma-aikaa. Nykyinen hektinen ja kilpailuhenkinen työelämä edellyttääkin riittävän hengähdystaon työntekijöille. Valitettavasti kaikilla tähän hengähdystaukoon ei edelleenkään ole mahdollisuutta.

Epäsäännöllinen työ on Suomessa lisääntynyt ja Suomessa arviolta jopa yli 500 000 ihmistä tekee silppu- eli joko osa- tai määräaikaista työtä. Osa heistä työskentelee vastentahtoisesti.

Yksi pätkätöitä tekevän suurimmista epäkohdista on hänen oikeutensa lomaan. Vakituisessa työsuhteessa elävällä on vuosittainen kesäloma, mutta pätkätyösuhteissa elävällä työntekijällä tätä mahdollisuutta harvoin on. Työn ollessa pätkiä täytyy loma pitää niiden välissä, mutta samalla on pakko ottaa uutta työtä vastaan.

Käytännössä mahdollisuutta pitää suunnitellusti pidempää yhtäjaksoista lomaa ei ole. Usein epäsäännöllisissä työsuhteissa elävä ei voi ennakoida työmahdollisuuksiaan. Elanto on hankittava ja lomista tingittävä. Lomattomuus ja pätkälomat syövät työkykyä ja pidempään jatkuessaan myös työntekijän terveyttä.

Tämä epäkohta voidaan parantaa ns. pätkätyöläisten lomapankilla. Sen idea on mahdollistaa myös pätkätyöläisille oikeus lomaan. Lomakorvaukset voi tallettaa lomapankkiin ja käyttää ne työntekijän kannalta sopivampana ajankohtana. Lomapankki olisi nykypäivän työelämän kehittämistä, joka parantaisi epäsäännöllisten työsuhteiden putkessa eläviä.

SDP on esittänyt lomapankin käyttöönottamista. Myös ammattiyhdistysliikkeet ovat kannattaneet pankin perustamista. Surullista kuitenkin on, ettei Vanhasen kakkoshallitus eikä nykyinen Kiviniemen hallituskaan ole asiaan tarttunut.

Esteeksi on todettu lomapankin hinta, joka on selvitysten mukaan noin 40 miljoonaa euroa. Hyvä on kuitenkin muistaa, että nykyhallitus on myöntänyt noin 4 miljardia veronkevennyksiä hyvätuloisia painottaen. Lomapankki olisi halpa mutta oikeudenmukainen parannus suomalaiseen työelämään.

Nyt olisi korkea aika kehittää keino, joka takaisi silpputyön varassa olevalle riittävän hengähdystauon. Ilman osaavaa ja jaksavaa työvoimaa Suomi ei kykene rakentamaan hyvinvointia. Lomapankki olisi aito askel kohti parempaa työelämää.

OLLI-PEKKA KOLJONEN kaupunginvaltuutettu (sd.) Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Viisikko jatkaa seikkailujaan

Turpeen poltto pitää lopettaa nopeasti

Lyhyet

Perussuomalaiset valmiita vastuunkantoon

Lyhyet

Lyhyet

Hippoksesta väitteitä ilman perusteita

Lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia

Ravitsemusterapeutteja tarvitaan kunta- ja maakuntatyöhön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.