Ajattele miltä kiusaaminen tuntuisi

Mediassa on jo pitkään keskusteltu kiusaamisesta ja etenkin siitä, että puututaanko kiusaamiseen koulussa ja mitä se aiheuttaa kiusatulle. Itse mietin, miksi jonkun pitää kiusata toista. Kiusaaminen on törkeää, toista halventavaa ja alentavaa.

Kiusaamista aiheuttaa yleensä toisen ihmisen erilaisuus, esimerkiksi musiikkimaku ja vaatteet. Me ihmiset olemme erilaisia, jokainen on ainutlaatuinen, erilaisuutta pitää arvostaa eikä sen takia pidä kiusata toista. Jokaisen ihmisen pitää saada olla semmoinen kuin on. Ihminen, jota kiusataan, tuntee olonsa syrjityksi ja yksinäiseksi. Kiusaaminen voi jättää elinikäiset traumat.

Kiusaajan mielestä kiusaaminen on vain leikkiä tai harmitonta nimittelyä, mutta se on oikeasti paljon vakavampaa. Jokaisen kiusaaja pitäisi ajatella, miltä se itsestä tuntuisi, kun puhutaan selän takana pahaa tai kirjoitellaan törkeyksiä sosiaalisessa mediassa.

Itse en hyväksy kiusaamista millään tasolla. Yleensä kiusaajalla itsellä on ongelmia, häntä on ehkä kiusattu pienenä ja nyt hän kostaa viattomalle ihmiselle.

Kiusaaja yleensä luulee olevansa koulun kovis mutta tosi asiassa hän on raukkamainen ressukka, joka yrittää haalia lisää kavereita kiusaamalla toista ihmistä. Kiusaajan ympärillä pyörii yleensä iso joukko samanikäisiä ja hekin huomaamatta osallistuvat kiusaamiseen myötäilemällä kiusaajaa puuttumatta kiusaamiseen.

Itseäni on kiusattu monta vuotta. Kiusaaminen alkoi jo alakoulussa ja on jatkunut yläkouluun. Minua on kiusattu henkisesti nimittelemällä ja pilkkaamalla, ja se tuntuu pahalta.

Minun koulussani kiusaamiseen puututaan erittäin vakavasti ja tosissaan. Kiusaajalle järjestetään kehittävä kasvatuskeskustelu, jossa selvitetään, miksi kiusaaja kiusaa. Omasta mielestäni tämä tapa on parempi kuin että kiusaaja saisi jälki-istuntoa, koska jälki-istunto ei aina auta ja asiat pitää puhua ja purkaa perusteellisesti.

Toivottavasti kaikki kiusaajat tätä lukiessaan lopettaisivat kiusaamisen ja ymmärtäisivät, että kiusaaminen on todella typerää.

Anselmi Apponen

Tikkakosken koulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.