Ajatusjyvien Jyväskylä

Pekka Hokkanen ja Kirsi Mukkala arvuuttelivat Keski-Suomen tulevaisuutta neljällä kuvalla maakuntamme toimintaympäristöstä (KSML 17. 8.).

Se ikävä käsitys jäi, että tulevaisuus odottaa meitä jossakin valmiina, on vain arvuuteltava mikä kuvittelemistamme näkymistä osuu oikeaan. Näin ei ole: tulevaisuus on tehtävä.

Millaisia maakunnallisia kehitysalustoja tällöin tarvitsemme? Vähintäänkin seitsemän skaalautuvaa alustaa: informaatio, vesikierto, energia, materiaalikierto, liikenne, luonto, kulttuuri.

Ja kuusi kehityshanketta: siirtyminen uusiutuvaan energiaan, talokohtaisen energiatuotannon edistäminen, energian älyverkostojen rakentaminen, energian tallennustekniikoiden kehittäminen, liikenteen logistiikan edistäminen ja kulttuurisen identiteetin avaaminen.

Tavoitteena tulee olla ainesten ”luonnosta luontoon” -läpikulun määrän rajaaminen siten, että se vastaa luonnon uusiutumis- ja vastaanottokykyä. Taloudenpito on siis luonnon uusintamista, luonnon ehdoilla, ihmisen tukemana.

Siten yhteisövoimamme ohjaa elinvoimaamme: funktionaalinen tavara- ja palvelutuotanto rajautuu ja tukeutuu ulkoisen luonnon uusiintumisen ehdoille yhdessä määrittämällämme tavalla.

Tällöin kääntyy perinteellinen teollinen käsitys työvoiman uusintamisesta ihmisen itsetuotannoksi, tosin luonnon opastamana: se on kasvattamista ja kasvamista, nyt myös sivistävää työtä tehden.

Jokainen sukupolvi ottaa vastaan aiempien sukupolvien kulttuurisen perinnön, teorian elämästä ja vie sitä eteenpäin, sitä uusiksi muotoillen, nyt myös reaalisen luontosuhteensa, työn, kautta.

Jyväskylän ja Keski-Suomen kannalta onkin välttämätöntä purkaa Helsinki–Turku–Tampere keskityskolmio ja Tampere vai Kuopio -valintapakko uudeksi maakunnalliseksi ideapelloksi, maailmankylien verkostoksi: jyväskylät – ajatusjyviä maailmalle!

Matti Vesa Volanen

puheenjohtaja

Jyväskylän Vasemmiston kunnallisjärjestö ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

Näistä vaaleista tulee sote-vaalit

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen Suomessa on keinoja

Lyhyet

Jyväskylä myymässä sieluaan?

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.