Akkujen metallit kaupan

On surullista, että uuden hallituksen suunnittelemat ja poliittisesti luvatut työpaikat joudutaan kaivamaan Suomen ainulaatuisesta kallioperästä ja luonnosta. Samoin kuin valtion omaisuutta myymällä katetaan tulevia ja ”pysyviä” menotarpeita uusilta sukupolvilta. Uusiintumatonta omaisuuttahan on Suomen rikas ja ainutlaatuinen kallioperä.

Ilmeisesti Suomeen on helppoa ja turvallista investoida ulkolaisten sijoitusyhtiöiden rahoja, ehkä verotuksen ulkopuolellekin. Samaan kaivantoon lienee langenneet suomalaisetkin sijoittajat, josta Talvivaara on hyvänä esimerkkinä. Lisäksi valtio joutuu useimmiten hoitamaan kaivosten luontojalanjäljet.

Viimeisinä kohteina ilmeisesti geologinen laitos on tutkimuksillaan houkutellut harvinaisten ja kalliiden akkumetallikaivosten perustamista työpaikkojen nimissä, vaikka ne kaikki eivät ehkä tule edes suomalaisille työntekijöille, kuten ei monet halvempien palkkojen rakennuskohteetkaan.

Voidaan kyseenalaistaa, onko kallis energian akkusäilytysmenetelmä sittenkään taloudellisesti pysyvää.Ehkä on jo suunnitteilla tai olemassa jo akkuautoja halvempi ja keveämpi tapa energian varastoimiseen ”polttoainetankissa”.

Biokaasun valmistamisessa eläin-, ihmis- ja bakteerijätteistä on omat haittansa mm. hiilidioksidin ja metaanin tuottamisen lisäksi.

Yhden sähköakun valmistaminen mm. Chilen tai Australian autiomaasta tarvitsee keskimäärin 50 kg nikkeliä, 7 kg kobolttia ja 8 kg litiumia ja n. 1 250 kg painavan maamassan. Saman kulututuksen kuin dieselauton co2-päästöt yhdeksässä vuodessa. Tiedot ovat Iltalehdestä.

Onko pakko myös tarvittavien, uusien työpaikkojen nimissä pyrkiä hukkaamaan ja rahastamaan Suomen ainutlaatuista ja uusiintumatonta kallioperää tulevilta sukupolvilta poliittisin vaalilupauksin?

Onko kaivosteollisuus yksi tekijä maapallon ydinlämmön liialliseen nousuun pallon pinnalle muun teknologian ja kaupallisen energian käytön ohella? Onko merien lämpötilan nousu sittenkin kaikkien ilmasto-ongelmien takana?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

Lyhyet

DI-koulutus tuo mahdollisuuksia

Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Lyhyet

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.