Aktiivinen työtön

Olipa kerran aktiivinen työtön, joka huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin pitkäaikaistyöttömiä töihin. No aktiivinen työtön otti yhteyttä ja pääsi haastatteluun.

Eipä tärpännyt sillä kertaa, koska aktiivinen työtön ei ollut ollut tarpeeksi kauan työttömänä ja näin ollen ei saisi sitä korkeinta palkkatukea. Aktiivinen työtön ei lannistunut, vaan ajatteli, että ehkä sitten kun 500 päivää olisi täynnä, työtä löytyisi.

Aktiivinen työtön oli tosi iloinen, kun vuoden alusta oli tullut mahdolliseksi hankkia 300 euroa kuukaudessa, eikä se vaikuttaisi päivärahaan eikä asumistukeen. Ja niinpä hän kuulosteli ja kyseli olisiko osa-aikahommia... Ja ihme tapahtui, aktiivinen työtön sai töitä. Lauantaisin 5 tuntia, aivan mahtavaa, ajatteli hän, ja elämä alkoi tuntua hieman helpommalta.

Aktiivinen työtön kävi viemässä työsopimuksesta kopion te-toimistoon ja siellä ei sanottu mitään, kirjattiin vain tiedoksi ja aktiivinen työtön luuli tietenkin olevansa edelleen työtön työnhakija.

Tapahtui toinen ihme, sieltä paikasta, jossa aktiivinen työtön oli ollut haastattelussa soitettiin ja kysyttiin voitko tulla töihin...

Ensin olisi työkokeilua kaksi kuukautta ja sitten kuusi kuukautta palkkatukityötä, siis tietenkin jos te-toimisto hyväksyisi, ja miksei hyväsyisi, sanoi työtä tarjonnut. Ja riemumielin aktiivinen työtön sanoi kyllä. Hän sopi lauantaipaikkansa pomon kanssa milloin lopettaisi, jos palkkatukityö alkaisi. Paperit tehtiin ja laitettiin te-toimistoon.

Aktiivinen työtön oli tosi innoissaan, mielessään hän ajatteli, että työkokeilun ajan hän voisi tehdä lauantaityötään ja hankkia vielä vähän, työkokeilussa ei olisi lauantaisin hommia, mutta palkkatukityössä sitten olisi, kun se alkaisi. Rahat olivat tosi tiukilla ja joka sentti oli tarpeen.

Ja sitten te-toimiston täti soitti ja romutti kaiken.... Aktiivinen työtön ei voisi päästä työkokeiluun, koska hänellä oli jo kokemusta vastaavista hommista.

No tämän aktiivinen työtön vielä jotenkin tajusi, mutta sitten te-toimiston täti sanoi: ”Ethän sinä ole edes työtön, sellainen ihminen joka tekee yli 4 tuntia viikossa töitä, ei ole työtön”.

Tätä aktiivinen työtön ei millään voinut tajuta. Miten hän voi saada täyttä ansiosidonnaista päivärahaa olematta työtön.

Te-toimiston tädit (tässä vaiheessa oli jo kolme tätiä) eivät sitä osanneet selittää, vaan enemmänkin moittivat aktiivista työtöntä, kun tämä oli mennyt ihan ominpäin ja ilman työnhakusuunnitelmaan kirjaamista hommaamaan sekä osa-aikatyön, että palkkatukityön.

Ja päätös oli: ei työkokeilua, ei palkkatukipaikkaa. Perustelu: aktiivinen työtön ei ollutkaan työtön, vaan työssäoleva työnhakija.

Aktiivinen työtön ei ole enää niin aktiivinen.....

Virpi Kuoppala

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.