Ala-arvoista vastuun pakoilua

Saimme lukea (Ksml 7.8.), että Keljonlahden voimala vihittiin käyttöön oikein ministerin napin painalluksella ja juhlavieraat vietiin paikalle Jyväskylän asemalta Haapamäen Veturipuistosta lainatulla höyryjunalla. Mieleen muistui saman lehden julkaisema kuva työmaan avauspaukusta vuosisatoja vanhoilla tykeillä marraskuussa 2007. Näin verhoillaan kauniiseen pakettiin oikein kultanauhoin eräs Jyväskylän historian suurimmista virheinvestoinneista ja ympäristötuhosta. Ja edes lehdistö ei avaa naruja ja tee tutkivaa journalismia, vaan kirjoittaa yksipuolisen tarinan sellaisena kuin se heille syötetään.

Kyseisessä jutussa ja televisiohaastattelussa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginjohtaja sekä Jyväskylän Voiman hallituksen puheenjohtaja, kaikki kokoomuslaisia, antoivat jälleen kuvan, että voimalan kustannukset ovat nousseet valitusten vuoksi. On vähintäänkin kohtuullista, että he yksilöivät ja perustelevat väitteensä, että "demokratian hinnaksi tuli muutama kymppimiljoona".

Edellä mainituilla väitteillä yritetään peitellä se tosiasia, että Keljonlahden voimalan rakentaminen ja Rauhalahden osuuden ostaminen Fortumilta maksaa kaupungille noin 350 miljoonaa euroa eli yli kaksinkertaisesti sen summan, joka kaupunginvaltuustolle kerrottiin, kun päätöksiä alettiin runnoa demokratiasta ja hyvästä suunnittelusta piittaamatta.

Kerroin asiaa käsittelevässä kokouksessa kaupunginvaltuutettuna, että en ole koskaan urallani nähnyt tämän suuruusluokan asiaa valmisteltavan näin huonosti. Tästä on kysymys, ei demokratian hinnasta.

Demokratian hinnasta puhuvat unohtavat tietoisesti mm. sen, että ensimmäinen sijoituspäätös meni hallinto-oikeudessa nurin valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi.

He unohtavat myös, että kun louhinta- ja murskauslupa kumottiin hallinto-oikeudessa, oli tuo työ jo 90-prosenttisesti tehty aloittamalla työ valituksesta huolimatta ja ilman lainvoimaista lupaa.

He eivät muista kertoa, että keskeisistä hankinnoista, kattilasta, ym. oli sopimukset tehty jo ennen kuin asiaa alettiin demokraattisesti käsitellä. Siitä puolestaan seurasi kova keskustelu, että kattila ei olekaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukainen.

Kun investointia esiteltiin, kerrottiin, että yhtiö vastaa osaltaan tieyhteyden rakentamisesta Ristonmaalle. Tuo tie on vielä tekemättä ja siten kustannukset maksamatta. Valtuutetuille ilmoitettiin informaatiotilaisuudessa 14.5.2008, että purkuputken lupa-asiakirjoja valmistellaan.

Nyt tiedämme, että ensimmäinen 3,3 metriä halkaisijaltaan oleva putki on haljenneena ja katkenneena järven pohjassa ja uusi on rakennettu ilman lupaa sen viereen. Uusi lupahakemus on jälleen vireillä.

Edelleen tiedämme, että rakentamisessa on ylitetty kaavan mukaiset rajat ja oikeusprosessia odotellaan. Rauhalahden todella kalliista kaupasta jätetään kertomatta päästöoikeuksien hinta ja se, että Keljonlahden sähköstä menee tuon sopimuksen mukaan puolet kolmen vuoden ajan Fortumille ja sen arvo. Jne…

Koko Keljonlahden projekti ja Rauhalahden osuuden ostaminen olisi yhden kirjan arvoinen. Sen kirjan nimeksi sopisi: "Varoittava esimerkki kunnallisesta päätöksenteosta".

AHTI VIELMA dipl.ins. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.