Alkoholi on rasite kansantaloudelle

Alkoholista on käyty paikoin kiivastakin julkista keskustelua. Harmillista on keskustelun kääntyminen kaksinaismoralistiseksi ja keskustan syyttelyksi. Tärkeää olisi keskustella alkoholin roolista yhteiskunnassamme.

Ben Zyskowicz tahtoi (Ksml 14.2.) tehdä pesäeron keskustan leiristä esitettyihin alkoholin myynnin rajoituksiin. Hän argumentoi, että oluen myynti on tärkeä osa pienten kauppojen kokonaismyyntiä. Vastaavilla perusteilla voitaisiin puolustaa lähes mitä tahansa “myyvää”: kunhan se myy, se on oikeutettua, vaikka mikä olisi.

Väittämässä lisäksi kokonaistaloudellinen kuva hämärtyy: jos taloudellisilla argumenteilla käydään alkoholikeskustelua, on syytä muistaa, että alkoholin liikakäytöllä on Suomessa vakavat seuraukset myös taloudellisesti tarkasteltuna. Alkoholiperäiset kuolinsyyt ovat jatkuvasti yleisimpien joukossa työikäisten keskuudessa. Yhteiskunnalle koituu 4–14 miljardin euron kulut suorista ja epäsuorista alkoholihaitoista laskentatavasta riippuen. On puhuttu jopa, että haittoihin käytetyillä rahoilla paikattaisiin nk. Suomen kestävyysvaje.

Alkoholikeskustelussa on yleistä syyttää alkoholihaitoista vakavasta alkoholismista kärsiviä. Kaksinaismoralismia sekin. Tosiasia on, että suurimman osan haitoista aiheuttavat aivan tavalliset, työssäkäyvät suomalaiset, jotka yksinkertaisesti juovat liikaa.

Päihdehuollon asiakkaissa on tavallisia isiä, äitejä ja isovanhempia. Esimerkiksi EHYT ry:n mukaan miesten päihdehaitoista 78 prosenttia ja naisten haitoista 88 prosenttia on muiden kuin suurkuluttajien aiheuttamaa. Suomalaisissa määritelmissä kohtuukäytön raja on myös korkeampi kuin useimmissa maissa, mikä kertoo omaa kieltään ongelmasta.

Tärkeintä keskustelussa on kuitenkin muistaa inhimillinen kärsimys. Vakavien terveyshaittojen lisäksi alkoholi aiheuttaa huomattavia sosiaalisia haittoja, joista joutuvat kärsimään myös yhteiskunnan puolustuskyvyttömimmät, lapset.

Kaikista näistä syistä johtuen ovat alkoholin myynnin rajoittaminen ja keskioluen laimentaminen kannatettavia tavoitteita. Myös verotusta on syytä tiukentaa yhdessä EU-tason vaikuttamisen kanssa. Saannin ja hinnan rajoitteet ovat tutkitusti tehokas keino vähentää haittoja.

Selvää on, että myös asenteisiin ja kulutustottumuksiin pitää vaikuttaa pitkäjänteisellä valistustyöllä, johon annetaan tarpeeksi resursseja: sosiokulttuuriset alkoholiasenteet ja -mallit eivät muutu yhdessä yössä. Alkoholi ei ole vain virvoitusjuoma muiden joukossa.

Sami Markuksela

FM, sosiaalityön opiskelija

kansanedustajaehdokas (komm.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.