Alkoholiko omantunnon asia?

Alkoholilain uudistuksen eteneminen tyssäsi eduskunnassa omantunnon kysymykseen, kun monet keskustan kansanedustajat halusivat siitä vapaan äänestysoikeuden. Siihen eivät etenkään perussuomalaiset suostuneet. (KSML 16.5).

Varmasti perussuomalaisia kaivertaa vielä se, kun keskusta ja kokoomus muutama viikko sitten estivät samanlaisen vapaan äänestysoikeuden antamisen perussuomalaisten eduskuntaryhmälle hallintarekisteriäänestyksessä.

Sen hyväksyminen oli monelle perussuomalaiselle kansanedustajalle samalla tavoin omantunnonkysymys kuin keskustalle tuo alkoholiasia näyttää olevan.

Monet persujen kansanedustajista eivät olisi halunneet uudella lakimuutoksella helpottaa talousrikollisuuden edistämistä Suomessa hallintarekisterin avulla.

Lisäksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä rankaisi kolmea suoraselkäisintä poliisikansanedustajaansa, jotka äänestivät hallintarekisteriesitystä vastaan omantuntonsa mukaisesti.

Muun muassa verotusneuvos ja tunnettu harmaantalouden tutkija Markku Hirvonen varoitti poliittisia päättäjiä hallintarekisteristä sen talousrikollisuutta helpottavista ja edistävistä uusista ”porsaanrei’istä” (Yle 30.4.).

Mielestäni tässä alkoholiasiassakaan ei pidä antaa mitään erikoisvapauksia eduskunnan äänestyksissä millekään eduskuntaryhmälle, jos alkoholiuudistusasia tuodaan vielä uudelleen äänestykseen eduskunnassa. Muuten noita omantunnonvapauksia pitäisi myöntää moniin muihinkin äänestyksiin eduskunnassa.

Esimerkiksi Sipilän hallituksen työttömiä kohtaan esittämissä rajuissa kurjistus- ja kyykytyslakiesityksissä pitäisi kansanedustajille antaa myös silloin vapaa äänestysoikeus eduskunnassa.

Ainakin perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on varmasti monia kansanedustajia, joilla omatunto sotii jyrkästi vastaan työttömien jo ennestään vaikean elämäntilanteen hankaloittamista lisää noilla esitetyillä uusilla kurjistuspakkotoimilla.

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Taitetun indeksin oikaisu lisäisi verotuloja

Kenen käsissä Jyväskylän kaavoitus?

LyhyetRaamattuun uskovat eivät ole joko lukeneet tai ymmärtäneet sitä.Esim: 1. Moos. 19: 7–8Perustotuus: ”Ihminen olet ja tulet pysymään eliöiden ja elottoman ympäristön vaikutusverkoston osana.”

Lyhyet

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.