Alkuperäinen on aina aito asia

Jos aikoo esiintyä laulajana, olisi se tehtävä omana itsenään. Ei niin, että jotkut toiset määrittelevät ja odottavat tietynlaista suoritusta, joka muistuttaa jotain takavuosien tähteä. Tällaisista jäljittelijöistä, jopa imitoijista on aivan riittävästi näyttöä – kuin myös siitä, miten pitkälle tällainen kantaa.

Jos ei ole riittävää omaa näkemystä ja synnynnäistä karismaa, näennäisen hyvästä laulamisesta ei ole paljonkaan iloa. Se voi jopa hävittää ja tuhota hyvän harrastuksen. Se on tuhoon tuomittu yritys, väittäisin.

Alalla on paljon ns. hyviä yrittäjiä, jotka auttamatta hukkuvat massaan keskinkertaisuuksiksi. Heillä ei ole riittävästi omaa näkemystä kivasta laulaäänestään huolimatta. He ovat liian tavanomaisia.

Sitten on näitä monenlaisia Laila-, Olavi-, Tapsa Rautavaara-, Kari Tapio -tyyppisiä laulukilpailuja, joissa on sekä vanhemmille että nuorille omat formaatit, usein ulkomaista perua. Näissä kisoissa menestyneitä joskus mainitaan ja lehdessä on jokin pienehkö tai vähän isompikin juttu. Mutta hyvin pian nämä yleensä unohtuvat, eikä niistä enää kohta puhuta juuri mitään.

Esiintymisvietti ajaa jopa seniorit kilpailemaan keskenään. Kun tätä on seurannut, tuntuu aika säälittävältä, kun kehäraakit keskenään leikin naamion takana verisestikin kisaavat. Se laittaa vanhat ukot ja akat ympäri Suomea kulkemaan tällaisten perässä.

Onhan näillä kisoilla kieltämättä sosiaalinenkin merkitys. Tapaa uusia ja vanhoja tuttuja. Mutta toivottavasti ei aleta vihata ja kadehtia toisia.

Tästä syystä en kilpaile, tekisin vain itseni naurettavaksi. Välillä joutuu itsekin ottamaan vähän rohkaisua karaokeilloissa. Onhan tämä jotenkin surullista, jopa traagista, yliherkän ihmisen osa. Näillä alueilla liikutaan herkillä vesillä ja monenlaista on sattunut.

On aina joitakin huimapäitä, jotka yrittävät rahastaa ja ratsastaa menneitten ikonien nimien turvin. Mutta se on toivoton, tuhoon tuomittu yritys. Loistavaa tulkkia on vaikea ja jopa mahdotonta apinoida. Alkuperäinen on aina alkuperäinen ja useasti se paras versio – muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Heikki Einonen

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.