Alkuperäiseen asuun ei voitu palata

Tässä lehdessä oli taannoin juttua Muuramen kirkon peruskorjauksesta. Suunnitelmissa on muuttaa kirkon interiööri Alvar Aallon jäämistöstä nyttemmin löytyneiden luonnosten mukaiseksi.

On huomattava, että kaikissa rakennuskohteissa arkkitehdit tekevät lukuisia luonnoksia, joista pääosa jää arkiston pohjille toteutumattomana. Jopa Aallon hienosti laveeraamissa pääpiirustuksissa on kirkko kovin erilainen kuin lopullinen toteutus. Tyylimurroksessa nuori nerokas arkkitehti muutti kaiken aikaa suunnitelmiaan.

Kun vuonna 1979 kirkon sisävärityssuunnitelma tehtiin, oli tiedossa, että valmistuttuaan 1929 kirkko oli ollut synkkä ja seurakuntalaiset kovin tyytymättömiä lopputulokseen. Vuonna 1979 eli ja ehkä vieläkin elää ihmisiä, jotka kertoivat asian olleen näin. Lattia, penkit ja katto olivat pääosin mustat ja seinät valkoiset, mikä näkyy myös vuodelta 1929 otetusta valokuvasta. Kuva on valitettavasti mustavalkoinen, mutta valöörierot siinä näkyvät hyvin.

Alvar Aallon töitä tutkinut Leonardo Mosso sanoo kirjassaan kirkon alkuperäisistä sisäväreistä, että ne olivat "äskettäiset ja harkitsemattomat" (Alvar Aalto, 1967). 1930-luvulla kirkon sisäväritystä muutettiin harmaasävyiseksi taiteilija Urho Lehtisen suunnitelmien mukaan, jolloin mm. kirkon kaariholvi maalattiin siniseksi.

Kirkon korjaussuunnitelmaa vuonna 1979 tehtäessä oli kirkko kovin huonossa kunnossa. Sisäkaton palkit ja reunatasot olivat kovin vääntyneet ja pintojen oikaisuiksi katsottiin parhaaksi verhota ne uudella verhouksella vanhojen panelien jäädessä niiden alle koskemattomiksi. Myös epämukavat penkit uusittiin.

Koska seurakuntalaisten voimakkaan painostuksen vuoksi alkuperäiseen asuun ei ollut mahdollista palata, laadittiin kirkon interiöörille kokonaan uusi yhtenäinen asu, johon seurakuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä.

SAKARI HOLMA arkkitehti Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.