Alkuperän pitää näkyä ravintolassa!

Hallitusneuvottelijat viilasivat strategiaansa hotelli Korpilammella Espoossa. Ruokatarjoilutkin olivat hyvät.

Kyselin ruuan alkuperää ja niin liha, kala, peruna kuin kasviksetkin olivat kotimaista. Minua kuitenkin harmitti, että edes lihan alkuperä ei ollut automaattisesti näkösällä, vaikka säännökset vaativat sitä nykyään.

 

Lihan alkuperämaan ilmoittamisesta säädetään uudessa, kansallisessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (154/2019), joka astui voimaan 1.5. 2019.

Kuluttaja syö suuren osan ulkomaisista tuotteista tietämättään juuri ravintoloissa. Alkuperä hämärtyy monenlaisten tilausketjujen vuoksi, ja alkuperästä on minullekin valehdeltu päin naamaa.

Maaseudun Tulevaisuudessa 26.4. kerrottiin brasiliaisen lihantuotannon ympäristökuormasta. Tiedämme, että tuontikalasta osa on uhanalaista. Ulkomaisten kasvisten tuotannossa on käytetty usein kasvinsuojeluaineita, jotka ovat kiellettyjä meillä.

 

Suomalaiselta tuotannolta vaaditaan paljon hygienian, puhtauden, lisäaineettomuuden, eettisten asioiden sekä ympäristön suhteen.

Siksi pyydän: Kysykää alkuperää, kuluttajat, ja valitkaa kotimaista ruokaa! Tehkää myös ilmiantoja, jos alkuperä ei ole näkyvissä.

Ravintoloiden kannattaa tietenkin nyt ilmoittaa isosti ja näkyvästi, jos ovat satsanneet kotimaisuuteen. Se on bränditekijä. Nostetaan tämä asia julkiseen ja yhteiseen seurantaan!

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk.)

maa- ja metsätalousvaliokunnan pj.

Kivijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Nuorten pitäisi liikkua enemmän

Lyhyet

Panssarit pois kävelykadulta!

Merta pakoon Helsingistä

Saatko rakastaa ketä haluat?

Lyhyet 15.6.

Lyhyet 15.6.

Ilmastonmuutos on pysäytettävä!

Maakuntien hallitusohjelma

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.