Alle vuosi eurovaaleihin

Euroopan parlamentin vaaleihin on enää hieman alle vuosi aikaa – vaalit pidetään ensi toukokuun 25. päivä. Vaaleja edeltävinä kuukausina Euroopan parlamentin merkitys ja sen toimivallan piiriin kuuluvat olennaiset kysymykset on nostettava aiempaa voimakkaammin esille. Vastuu äänestysaktiivisuudesta on sekä poliittisilla puolueilla, niiden asettamilla ehdokkailla että medialla, mutta myös tavallisilla kansalaisilla.

Parlamentin toiminta vaikuttaa jokaisen EU-kansalaisen arkeen. Suomen lainsäädännöstä yli 50 prosenttiin vaikuttavat Euroopan unionissa tehdyt päätökset. Parlamentti myös päättää osaltaan noin 140 miljardin suuruisen EU-budjetin jakamisesta. On tärkeää, että kansalaiset vaativat ehdokkailta vastuksia siihen, mihin politiikan alueisiin EU:n tulee varojaan kohdentaa. Puolueiden ja ehdokkaiden on annettava kysymykseen myös vastaus.

Poliittisten puolueiden ei tule käyttää EU-vaaleja vain oman sisäpolitiikkansa jatkeena, vaan määritellä selkeät kannat parlamentin toimivallan piiriin kuuluviin kysymyksiin.

Tänä vuonna parlamentissa äänestettiin esimerkiksi EU:n päästökaupan tiukennusten hylkäämisestä ja päätöksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia EU:n ympäristöpolitiikan suhteen. Tämänkaltaiset asiakysymykset on nostettava Suomessa pöydälle sen sijaan, että syötetään kansalaisille yksinkertaistettua EU:n vastaista tai sitä puolustavaa retoriikkaa.

Eurovaalit ovat myös tulevaisuusvaalit. Ensi keväänä äänestää ensimmäistä kertaa vuonna 1995 syntynyt ikäluokka, joka on elänyt koko ikänsä Euroopan unionin kansalaisena.

Parlamentilla on avainasema siinä, miten talouskriisin jälkiseuraukset hoidetaan ja mitä nuoret voivat odottaa tulevaisuudeltaan. Kotimaan päättäjien tehtävä on nyt pohtia, miten mahdollistetaan nuorten aktiivisempi äänestäminen tulevissa vaaleissa.

Euroopan parlamentti on maailman suurin demokraattisesti valittu parlamentti ja sillä on todellista valtaa. Kansalaisten onkin syytä vaatia, että puolueet, yksittäiset ehdokkaat ja media suhtautuvat vaaleihin vakavasti.

Ei ole yhdentekevää, miten yli 140 miljardia käytetään ja millaisia päätöksiä edustajamme parlamentissa seuraavat viisi vuotta tekevät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.