Altekin alasajo tuskin säästää

Kaupunginhallitus linjasi 22.4., että Altek aluetekniikasta voidaan irtisanoa jopa 68 henkilöä. Painavimpana perusteena oli laskelmat yksityisen työn ja Altekin tuottaman työn hintaeroista.

Esimerkkinä hinnanerolle käytettiin vuoden 2012 eteläisen hoitourakan suorittaneen urakoitsijan hintaa versus Altekin laskennallinen hinta.

Urakoitsijan hinta oli lisätöineen noin 480 000 euroa ja Altekin laskennallinen hinta noin 1,15 milj. euroa. Jos laskelmat pitäisivät paikkaansa ero tuolloin olisi todella merkittävä ja syntynyt säästö suuri.

Samana iltana 22.4. kaupunkirakennelautakunta äänestyksen jälkeen äänin 8–5 päätti, että Kuokkalan ja Vaajakosken hoitoalueet avataan nopeutetulla aikataululla kilpailulle.

Kaupungininsinööri Koskisen valmistelemaa apulaiskaupunginjohtaja Timo Koiviston esitystä perusteltiin lautakunnalle sillä, että Kuokkalan ja Vaajakosken alueilla säästöt on eteläistä alueurakkaakin suurempia ja kilpailutuksen kautta työvoiman tarve Altekissa pienenee mainitulla 68:lla työntekijällä.

Nyt kun kaupungin virkamiesvetoinen laskentaryhmä on Altekin hintaa tarkastellut, onkin Altekin eteläisen urakan vertailuhinnassa päästy jo hintaan 600 000 euroa. Näin ero Altekin ja urakoitsijan tuottaman työn hinnassa olisikin niin pieni, että laadunvertailun pitäisi olla täysin aukotonta. Tällöin voitaisiin päätellä kumpi vaihtoehdoista on loppujen lopuksi edullisempi ja mikä on tarkoituksenmukaista. Työvoimavaltaisissa töissä kustannukset nousevat helposti, jos laatutaso on korkea. Ja sitä se on aina Altekin suorittamissa töissä.

Jos kaupunginhallituksen päätösten perusteena käytetyt Altekin laskelmat ovatkin olleet epätarkat, kuten mielestäni nyt näyttää, on asia otettava pikaisesti uuteen tarkasteluun ennen kuin vahinko on korjaamaton. Vielä se ei ole, vaikka asia on ollut meille altekilaisille ja läheisillemme todella piinaava ja kuin löysässä hirressä roikkumista.

Toimintaamme tehostamalla ja toimintatapoja uudistamalla pääsemme varmasti entistä kilpailukykyisemmiksi.

Taustalla on tarkoituksellinen alasajo, koska 2012 vertailu tilattiin sillä toimeksiannolla, että puolet Altekin urakoista avataan kilpailulle. Kuitenkaan Altek ei näihin kilpailuihin saa osallistua. Tämä alasajo on estettävä, koska mitään todellisia säästöjä näin ei synny. Senhän jo tarkentuneet laskelmatkin osoittaa.

Lisäksi kyseenalaista on se, onko ylipäätään asiallista laittaa yksi henkilöstöryhmä maksumieheksi koko kaupungin taloutta koskevissa säästöissä. Jokivarren palveluyksikön osalta järkiin on jo tultu ja kilpailutuksesta luovuttiin, koska lopulta todellisia säästöjä ei voitu osoittaa. Näin mahdolliset irtisanomiset heidän osaltaan onneksi peruttiin.

Jos Altekin toimintaa olisi kehitetty, samalla innolla kuin nyt alas ajetaan, lopputulos olisi mielestäni huomattavasti parempi! Miksi näin ei ole tehty vaan kuntaliitoksiin liittyneen irtisanomissuojan aikana Altekiin tarkoituksella siirrettiin henkilöitä kaupungin muista yksiköistä?

Henkilöstöä on ihmetyttänyt myös se, että Altekin liikelaitosjohtaja V-J Koskinen siirrettiin tilaajapuolelle kaupungininsinööriksi vuoden 2014 alusta ja ensitöikseen uudessa roolissaan hän siirsi Altekin hallintoyksikön huhtikuun alusta alkaen kaupunkirakennepalveluihin, omaan tilaajaorganisaatioonsa. Näin turvattiin omien suorien alaisten työpaikat, mikä sinällään on tietysti mukavaa. Sen sijaan kaksoisroolihan tilaajana ja tuottajana tietysti aina askarruttaa, olipa syytä tai ei!

Altekilaisille on ilmoitettu, että yt-tiedotustilaisuus on 24.6. klo 9 ja toivoisin, että siihen mennessä päätöstä on tarkasteltu kriittisesti ja otettu askel takaisin. Sitten kun laskelmien perusteet ovat aukottomat, uskon minäkin, että siitä seuraavat asiat tapahtuvat oikeilla perusteilla – eikä hatusta vetämällä!

Heikki Mehtonen

Jyväskylä, Lohikoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.