Alvan myynti on piilotettu veronkorotus

Vesa Kupari tarkasteli Alvan myyntiä (KSML 4.2.) lähinnä myyjän näkökulmasta ja hyvältähän se näytti. Mutta mistä se lisäraha lopulta tulee? Sijoittaja tuskin laittaa Alvaan 400 miljoonaa euroa ilman tuotto-odotuksia ja niissä 5% on minimi.

Sijoittajan tuotto voi tulla vain osingoista ja yhtiön arvon noususta. Jälkimmäinen on hieman spekulatiivinen, joten jätetään se pois ja tarkastellaan vain mahdollisia osinkoja. Alvan liikevaihto vuodelta 2018 oli noin 210 miljoona euroa ja tulos ennen veroja 12,2 milj. euroa eli vajaat 6 % liikevaihdosta. Osinkoja voitosta maksettiin 4 milj. euroa.

Jotta Alva pystyy maksamaan kasvavia osinkoja, tuloksen täytyy jatkossa olla reippaasti yli 10%, mieluimmin 15% liikevaihdosta. Tällaista tulosparannusta ei saavuteta saneerauksella, vaan se vaatii hintojen korotusta.

 

Mitä hintoja voi korottaa? Kaukolämpö kohtaa voimistuvaa kilpailua maalämmön puolelta, sähkönsiirron hinnoittelu on ainakin jossain määrin rajoitettu laeilla, mutta vesi on monopoli eikä sen hintaa sido mikä laki.

Jyväskylässä tuloveroprosentin korotus tuottaa noin 22 milj. euroa (2018). Ainakin saman verran sijoittaja kaipaa vuosituottoja Alva-sijoituksesta ja samaa luokkaa oli Vesa Kuparin laskelma kaupungin tuotoista.

Eli yhden prosentin korotus tuloveroprosenttiin antaa saman tuloksen kaupungin talouteen kuin Alvan vähemmistöosuuden myynti. Alvan myynti on piilotettu veronkorotus!

Hannu Väärämäki

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.