Amk-opiskelijat yhä eriarvoisia

Viiden vuoden ponnistus ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhuollon paremmaksi järjestämiseksi on mennyt hukkaan. Tämän sinetöi eduskunnan perustuslakivaliokunta hylätessään esityksen opiskelijakuntien automaatiojäsenyydestä ammattikorkeakouluissa.

Ammattikorkeakouluille ei jätetty mitään mahdollisuuksia yths- maksun keräämiseen automaatiojäsenyyden kautta. Perustuslakivaliokunnan hylkäävän päätöksen perustelut ovat kestämättömät. Valiokunta katsoo, etteivät opiskelijakunnille esitetyt tehtävät edellytä kaikkien opiskelijoiden kuulumista opiskelijakuntaan.

Nyt on tilanne se, että kaikki opiskelijat kuuluvat opiskelija- tai oppilaskuntaan kaikissa muissa tutkintoon johtavaa koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa paitsi ammattikorkeakouluissa ja saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan löytänyt mitään huomautettavaa vuonna 2013 käsitellyn niin sanotun koulurauhapaketin linjauksista, joihin liittyi peruskoulun oppilaskuntien ja toisen asteen opiskelijakuntien automaatiojäsenyys. Missä on perustuslakivaliokunnan logiikka?

Ylioppilaskuntien automaatiojäsenyyttä valiokunta piti perusteltuna koska ”sen erityiset tehtävät ovat sen luonteisia, että ne eivät muodosta estettä automaatiojäsenyydelle.” Nyt aivan samoja tehtäviä hallitus esitti myös ammattikorkeakoulun opiskelijakunnille, mutta se ei perustuslakivaliokunnalle kelvannut.

Tästä on vedettävä johtopäätös, että perustuslakivaliokunta ei halua saattaa ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhuoltoa samalle viivalle yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Yths-palveluja ei voi laajentaa ja vuosien työ pilottikokeiluineen tuhotaan. Mitään muita valmisteluja ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhuoltopalvelujen parantamiseksi ei ole suunnitteilla.

Allekirjoittanut pitää Suomen opiskelijakuntien liitto Samok:n tavoin irvokkaana perustuslakivaliokunnan lausunnon ilmaisua siitä, että ammattikorkeakouluopiskelijoita ja yliopisto-opiskelijoita tulee kohdella lähtökohtaisesti yhdenvertaisesti. Valiokunnalla olisi nyt ollut tilaisuus korjata asia mutta se hylkäsi muotoilun opiskelijakuntaa koskevasta pykälästä.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Akkujen metallit kaupan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.