Ammattikorkeakoulut mukaan sote-uudistukseen

Ammattikorkeakoulujen osaaminen ja asiantuntemus on otettava vahvasti mukaan sosiaali- ja terveysuudistuksen kehittämiseen. Ammattikorkeakoulut haluavat omalta osaltaan olla varmistamassa uudistuksen onnistumisen.

Ammattikorkeakouluilla on paljon osaamista esimerkiksi palveluprosessien kehittämisessä, palvelumuotoilussa ja asiakaslähtöisyyden vahvistamisessa. Tämä osaaminen on olennaista käyttää hyödyksi kehittämisprosessissa. Sote-uudistus tulee monin tavoin muuttamaan hoitoketjuja ja eri toimijoiden tehtävänkuvia. Esimerkiksi lääkärien tehtäviä tulee siirtymään enemmän sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja kätilöille. Siksikin on tärkeää, että koulutus pysyy tässä kehityksessä mukana. Nyt on yhdestoista hetki avata keskustelua sote-uudistuksen tuomista koulutuksen ja täydennyskoulutuksen kehittämistarpeista. Ammattikorkeakouluilla näitä toimia on pohdittu, mutta keskustelua tulisi käydä entistä tiiviimmin uudistuksen suunnittelijoiden kanssa jo prosessin aikana.

Konkreettinen korjattava asia sote-alan koulutuksessa koskee harjoittelukorvauksia. Ammattikorkeakoulut joutuvat maksamaan vuositasolla runsaat 7 miljoonaa euroa esimerkiksi sairaanhoitopiireille siitä hyvästä, että opiskelijoille saadaan harjoittelupaikat. Lääkäri- ja myös sosiaalityöntekijäopiskelijoiden kohdalla tilanne on parempi. Harjoitteluun liittyy myös kysymys siitä, kuinka varmistetaan, että harjoittelupaikkoja on jatkossakin saatavissa. Millä tavalla yksityiset toimijat velvoitetaan osallistumaan tähän prosessiin?

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-kehitys- ja innovaatio-osaamisen hyödyntäminen systemaattisesti sote- ja maakuntauudistuksessa on toinen huolehdittava asia. Osaaminen on otettava käyttöön sekä valmisteluvaiheessa että varsinaisen toiminnan aikana kaikilta amk-aloilta. Ammattikorkeakoulujen hanke- ja liiketoiminta on jo nyt kiinni käytännön ongelmien ratkaisuissa alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Maakuntatasolla tähän ei kannata perustaa omaa organisaatiota, vaan tehtävä on annettava osaaville ammattikorkeakouluille.

Keski-Suomen Hyvinvoinnin osaamiskeskittymässä on mukana 16 organisaatiota, muun muassa Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän kaupunki, Likes, Kihu ja yrittäjät. Ammattikorkeakoulullamme ovat siis ”pullat hyvin uunissa” ja olemme mukana myös maakunnan sote-valmisteluryhmissä. Kaikkialla maassa tilanne ei ole näin hyvä.

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen pj.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.