Ampumarataverkko on turvattava

Metsästys ja ammunta ovat maassamme arvostettuja harrastuksia. Sekä metsästys- että urheiluammuntaa varten tarvitaan kattava ampumarataverkosto, jotta voidaan harjoitella aseen turvallista käsittelyä ja hankkia hyvä ampumataito.

Toiminta ampumaradoilla on tarkkaan säädeltyä ja ampujat noudattavat tunnollisesti aikarajoja ja turvallisuusmääräyksiä. Ampumaratojen käyttäjiä ovat metsästäjät, urheiluampujat, reserviläiset ja poliisi sekä suurriistavirka-apuun (SRVA) kuuluvat henkilöt.

SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien vapaaehtoista virka-apua suurriistakonflikteissa, kuten silloin kun tarvitaan asiantuntevaa apua kolarihirvien, suurpetojen tai villisikojen jäljestämiseen tai suurpetojen karkotukseen taajaan asutuilta alueilta.

Julkisessa keskustelussa tuodaan mielellään esille ampumaharrastuksen aiheuttamat ympäristövaikutukset sekä se, miten kiristyneet ympäristönormit uhkaavat ampumaratojen toimintaa. Todellisuudessa ampumaradat on alun perin rakennettu hyvin etäälle asutuksesta, mutta useampi vuosikymmen myöhemmin kaavoitus on tuonut asutuksen lähelle ratoja, ja siten ratojen meluntorjunta on tullut yhä tärkeämmäksi.

Tästä syystä mm. Keski-Suomen pääradan, Rajamäen ampumaradan meluntorjuntatoimenpiteisiin Keski-Suomen Ampujat ry sekä Jyväskylän seudun ja Laukaan riistanhoitoyhdistykset ovat käyttäneet viime vuosina kymmeniä tuhansia euroja ja lukemattoman määrän talkootunteja. Syystä tai toisesta julkisuudessa on ollut myös tarve antaa ääni yksittäisille ammunnan vastustajille ilman, että perehdytään asiaan liittyviin faktoihin ja mietitään niitä seurauksia, joita asioiden yksipuolisesta käsittelystä seuraa.

Mikäli ampumaratatoimintaa merkittävässä määrin vaikeutetaan, ratoja suljetaan tai niille asetetaan kohtuuttomia toimintaa rajoittavia lupaehtoja varovaisuusperiaatteen mukaan, siirtyy ampumaharjoittelu (täysin laillisesti) yksityismaiden hiekkakuopille, metsiin ja pelloille. Tällöin ammunnan aiheuttamien ympäristövaikutusten vähentäminen ja kontrollointi on mahdotonta sekä sivullisten turvallisuus vaarantuu huomattavasti todennäköisemmin toisin kuin lupaehdot täyttävillä ampumaradoilla. Kattavan ja monipuolisen ampumarataverkoston toiminnan turvaaminen on niin yhteiskunnan, ympäristön ja ihmisten etu.

Harri Valkonen

toiminnanohjaaja

Jyväskylän seudun

Kari Laitinen

puheenjohtaja

Keski-Suomen Ampujat ry

Lotta Jaakkola

rata-asiantuntija

ampumaharrastusfoorumi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.