Annetaan arvostusta ammattitaidolle

Olemme jokainen kuulleet usein nuo kuuluisat sanat: ”Ohhoh, onpa kallista.”

Surullista huomata, kuinka vähän tiedetään kampaamoyrittämisestä tai yrittämisestä yleensäkään. Asioihin perehdyttyään kukaan tuskin kehtaisi valittaa hinnoista yhtä kovasti kuin nykyisin. Loppuisi mussutus siitä, että ”kampaajat ovat ahneita, kun laskuttavat puolen tunnin hiustenleikkuustakin useita kymppejä”.

Kampaamohinnoittelussa mukana ovat kaikki mahdolliset kustannukset: vesi, sähkö, tilavuokra, aineet, puhelin, vakuutukset, internet, jätemaksut, YEL-maksut, lomarahat, alv... Lisäksi liikkeen viihtyvyyteen on satsattava jatkuvasti – on lehtiä, viherkasvia, sisustusta, kahvittelun tarpeita.

Maksupäätteet, kassakoneet ja -ohjelmat vaativat myös oman osuutensa kalustosta ja työvälineistä puhumattakaan. Nämä kaikki plus se palkka, minkä itselleen haluaa. Eihän tässä mitään hyväntekeväisyyttä tehdä vaan elantoa.

Jokainen, joka ikinä on maksanut vaikka kotitalouden maksuja, tietää, millaisia nuo juoksevat kulut ovat – ja tässä tapauksessa ne kuuluvat siis hintaan.

Parturi-kampaajaksi opiskelu kestää taustasta riippuen 2–3 vuotta. Kaikkiaan 120 opintoviikkoa, valtaosa on ammatillisia aineita, ja parturi-kampaajaksi tullakseen on suoritettava näyttötutkinto opintokokonaisuuksista.

Osaamisalueisiin kuuluvat värjäykset, rakennekäsittelyt, hiusten leikkaamiset ja viimeistelyt, kampauskokonaisuudet (sisältäen ehostuksen). Tässä työssä on ymmärrettävä kemiaa, fysiikkaa, kuvaamataitoa, matematiikkaa eikä yhtään vähäisimpänä ihmistä kokonaisuutena.

Ala vaatii jatkuvaa kouluttautumista, sillä koko ajan tulee uusia tekniikoita ja jokin kemiallinen tuote korvaa toisen. Meidän on tiedostettava eri kemikaalien riskit ja käytettävä niitä kuten ammattitaitomme vaatii, mahdollisimman turvallisesti.

Tarvittaessa teemme kaiken mitä voimme, jotta asiakas saa toivomansa lopputuloksen. Ja noudatamme annettuja ohjeita, toisin kuin usein kotivärjäyksissä. Meillä on siihen oikeus ja velvollisuus.

Osa ammattitaitoamme on valita asiakkaalle oikeat kotihoitotuotteet, että hän saa mahdollisimman pitkään nauttia upeista hiuksistaan ja tuntea olonsa hyväksi niiden ansiosta. Joku joskus sanoi: ”pidät hiuksiasi joka päivä, siksi mikään niihin laittamasi raha ei mene hukkaan.”

Tällä alalla olevat ihmiset elävät ja hengittävät rakastamaansa ammattia. Siksi alamme jatkuva panettelu huolestuttaa meitä.

Näinkö on nyky-Suomessa asiat, että ei saisi elantoaan tehdä rakastamallaan alalla? Miksi huudellaan harmaan talouden kitkennästä ja samalla valitetaan rehellisten ammatinharjoittajien, yrittäjien korkeista hinnoista?

Emme me ilkeyttämme veloita palveluistamme ”valtavia” summia, vaan yritämme kirjaimellisesti tienata elantomme – ihan niin kuin tekin, jotka taistelette työehtosopimuksistanne. Jos arvostatte omaa ammattitaitoanne, arvostakaa myös eri alan osaajien ammattitaitoa. Yhdessä taltutamme taantuman ja nostamme Suomen talouden oikeaan suuntaan.

Jonna Ruuska

parturi-kampaaja,

sopimusyrittäjä

Karstula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.