Antakaa edes ihmisarvoinen kuolema

Tohtoriopiskelijat Jari Pirhonen ja Linda Enroth tuovat esille (Ksml 28.10.) virkamiesten ja poliittisten päättäjien karmaisevat aikeet poistaa salaa, pikaisella aikataululla ikäihmisten oikeuden ihmisarvoiseen elämään pitkäaikaishoidossa säästöjen aikaansaamiseksi.

Lainmuutoksen seurauksena laitos- ja kotihoidolla ei olisi enää inhimillisiä laatuvaatimuksia, riittävä kriteeri olisi vain vanhusten hengissä pysyminen.

Tämä sitoisi helposti vanhukset kunnallisessa laitoshoidossa sängynpohjalle ja kotihoidossa yksinäisyyteen ilman riittävää huolenpitoa. Se ei tietenkään koske hyväpalkkaisia virkamiehiä ja politikkoja, jotka ovat taanneet itselleen sellaisen eläkkeen, että pystyvät kustantamaan itselleen ihmisarvoisen vanhuuden yksityisissä hoitolaitoksissa. Se koskee erityisesti niitä vähävaraisia, elämänsä ehtoopuolella olevia vanhuksia, jotka rakensivat meille sotien jälkeen hyvinvointi-Suomen.

Mikä on nykypäättäjien moraali, jos raha korvaa inhimillisyyden? Eikö tällaiseen ihmisoikeuksia loukkaavaan lainmuutosesitykseen reagoida?

Jos lainmuutos toteutetaan, samalla tulisi sallia eutanasia. Sen kautta kurjuuteen tuomittu ikäihminen voisi valita edes ihmisarvoisen kuoleman.

Tiedän ja tunnen täysijärkisiä vanhuksia, jotka olisivat valmiita poistumaan täältä arvokkaasti mieluummin kuin viettämään mitäänsanomatonta ja kivuliasta elämää kenties vielä vuosikausia. Ja mikä parasta politikoille; tällä saataisiin vielä huomattavat lisäsäästöt, kun ei tarvitsisi kustantaa kallista sairaanhoitoa eikä maksaa eläkkeitä.

Lainmuutoksen toteutuessa on turha enää puhua pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta.

Pentti Kauppinen

Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.