Anteeksi vaan kun toin hiekkaa

Jouduin viemään jaloissani hiekkaa pankin marmorilattialle! Pankkikorttini nimittäin lakkasi toimimasta ja uusi kortti luvattiin 2–3 päivän sisällä. Sitä ennen, jos rahaa tarvitsisin, minun pitäisi käyttää konttorin kassapalveluja, avoinna päivittäin klo 10–13. Sain myös ohjeen, että aivan tasan kympiltä ei kannata tulla, kun on yleensä jonoa.

Olin paikalla suunnilleen varttia vailla 11 ja edelläni näytti olevan jonossa kymmenkunta toivorikasta. Tiskillä palveli kaksi ilmeetöntä kassahenkilöä paria naisasiakasta, joista vallankin toisella tuntui olevan ongelmia epärehellisten sukulaisten kanssa. Emme voineet välttyä kuulemasta, ikävä kyllä.

Siinä kiusaantuneena katselin meitä jonottajia: suurin osa meistä oli iäkkäitä, osin huonosti liikkuvia naisia, muutama selvästi normiyhteiskunnan ulkopuolella oleva mies ja pari kolme maahanmuuttajaa. Siis niitä, jotka ”tuovat vain hiekkaa pankin lattialle”. Tästä syystä ilmeisesti he ovat ansainneet myös huonon ja välinpitämättömän kohtelun.

Tuolit sentään on jonottajille mutta ei ”hidastavia” numerolappuja. Eikä tietenkään minkäänlaista ohjausta tai apua vaikeaselkoisten asioiden selvittämiseen eikä yhtään ystävällistä sanaa saati hymyä.

Kuitenkin hiljan lukemani selvityksen mukaan pankkien asiakkaista neljännes on yli 65-vuotiaita ja aivan varmasti pankit eivät ilmaiseksi heidän asioitaan hoida, eivät edes hiekan poistoa lattioilta.

Jyväskylässäkin toimii parisenkymmentä yhdistystä, jotka ajavat vanhojen ja vammaisten asioita. Niiden lisäksi tarvittaisiin vanhusasiavaltuutettu, joka toimisi samoin kuin lapsiasiavaltuutettu, niin paljon näyttää olevan rempallaan vanhojen ihmisten huolenpidossa pankkipalveluista lähtien.

Eila Tiainen

Keski-Suomen vasemmisto, pj.

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.