Apteekki- sääntelyn purku ei laske hintoja

Kansanedustajaehdokkaat Tommi Liinalampi ja Mikko Kiesiläinen, joka on myös ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja, väittivät mielipidekirjoituksessaan (KSML 8.3.), että apteekkarit tienaavat keskimäärin yli 300 000 euroa vuodessa, ja että 50 euron lääkkeestä Suomessa apteekkarille jää käteen yli 11 euroa ja Ruotsissa vain 5,5 euroa.

Todellisuudessa apteekkari maksaa tuosta 11 eurosta henkilökunnan palkat sivukuluineen, toimitilavuokrat ja kaikki muutkin liiketoiminnan kulut.

Myös väite apteekkarien keskimääräisestä vuosiansiosta on harhaanjohtava, sillä summassa on mukana sekä apteekkarin palkka että apteekin tulos, joita ei apteekin yritysmuodon vuoksi voida eritellä.

Ruotsissa apteekeille jäävää osuutta ei varmuudella voida tietää, koska apteekit saavat lääkkeistä ostoalennuksia toisin kuin Suomessa, jossa ne ovat kiellettyjä.

Lääkeviranomainen Fimea julkisti hiljattain apteekkien tilinpäätösanalyysin viime vuosilta. Puolueeton selvitys on luettavissa Fimean verkkosivuilta.

Kirjoittajat ovat aivan oikeassa siinä, että vuoden alku on vaikeaa aikaa paljon lääkkeitä tarvitseville kunnes vuosikohtainen omavastuu, 572 euroa, täyttyy. Tämä voitaisiin ratkaista jaksottamalla ja porrastamalla vuosiomavastuu niin, että sen määräytymisaika on kalenterivuoden sijaan viimeiset 365 päivää.

Ajatushautomo Libera kannatti Mikko Kiesiläisen johdolla myös taksisääntelyn purkamista ja vakuutteli sen alentavan hintoja ja parantavan taksien saatavuutta.

Kumpikaan ei toteutunut. Päinvastoin.

Taksikyytien hinnat ovat nousseet rajusti ja saatavuus on heikentynyt.

Muiden maiden kokemusten mukaan apteekkisääntelyn purku ei laske lääkkeiden hintoja.

Erkki Kostiainen

viestintäjohtaja

proviisori

Suomen Apteekkariliitto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

Lyhyet

Lyhyet

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Tehoa opettajakoulutukseen

Isot ja pienet asiat sekaisin

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.