Apua aktiivimallin leikkuriin jääneille

Jyväskylän kaupungin tulee ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin työttömyysturvan aktiivimallin negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi. Jotta aktiivimalli ei toimisi pelkkänä työttömyysturvan leikkausautomaattina, on kaupungin puututtava työttömien ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien aseman heikentämiseen.

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ajaa työttömän vaikeisiin tilanteisiin. Työtön ei voi itse päättää, palkkaako työnantaja hänet töihin tai onko viranomaisilla riittävästi voimavaroja tarjota hänelle työllisyyttä edistäviä palveluita, jotka täyttävät aktiivimallin vaatimat ehdot.

Jos työtön ei kykene itse vaikuttamaan omaan elämäntilanteeseensa, ajautuu hän sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti entistäkin heikompaan asemaan. Kaupungin tulee huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista, ja konkreettinen työttömien aseman parantaminen on mahdollista.

Kelan ennakkotietojen mukaan yli 55% jyväskyläläisistä työttömistä ei täytä aktiivisuusehtoa, mikä tarkoittaa, että sosiaaliturvaa leikataan yli 4100 ihmiseltä.

Kaupungin tuleekin selvittää, kuinka moni jyväskyläläinen työtön on joutunut aktiivimallin leikkuriin ilman, että heillä on todellisia mahdollisuuksia työllistyä tai päästä osallistumaan työvoimapoliittisiin toimiin. Tehdyn selvityksen pohjalta tulee laskea, kuinka paljon maksaisi näiden henkilöiden työllistäminen tai ohjaaminen työllisyyspoliittisten toimenpiteiden piiriin Jyväskylässä.

Yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa järjestetään kaupungin talousarvion rajoissa jokaiselle jyväskyläläiselle työttömälle työllisyysmahdollisuus, työkokeilupaikka tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kuuluvia koulutuksia niin, etteivät he joudu aktiivimallin työttömyysturvaleikkurin piiriin.

Tämä on konkreettinen teko näiden yli 4100 ihmisen toimeentulon, mielenrauhan ja hyvinvoinnin puolesta, ja todennäköisesti myös parantaa heidän mahdollisuuksiaan työllistyä. Näiden toimien lisäksi Jyväskylän tulee jatkaa työllisyyspalveluidensa parantamista niin, että pitkäaikaistyöttömien määrä kaupungissamme vähenee.

Taimo Halme

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jyväskylän vasemmiston kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tekeekö seksuaalikasvatus nuorista helppoja uhreja?

Tulevaisuuden hoiva

Ei auta pelkkä raha ja mitoitus

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.