Apua aktiivimallin leikkuriin jääneille

Jyväskylän kaupungin tulee ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin työttömyysturvan aktiivimallin negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi. Jotta aktiivimalli ei toimisi pelkkänä työttömyysturvan leikkausautomaattina, on kaupungin puututtava työttömien ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien aseman heikentämiseen.

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ajaa työttömän vaikeisiin tilanteisiin. Työtön ei voi itse päättää, palkkaako työnantaja hänet töihin tai onko viranomaisilla riittävästi voimavaroja tarjota hänelle työllisyyttä edistäviä palveluita, jotka täyttävät aktiivimallin vaatimat ehdot.

Jos työtön ei kykene itse vaikuttamaan omaan elämäntilanteeseensa, ajautuu hän sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti entistäkin heikompaan asemaan. Kaupungin tulee huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista, ja konkreettinen työttömien aseman parantaminen on mahdollista.

Kelan ennakkotietojen mukaan yli 55% jyväskyläläisistä työttömistä ei täytä aktiivisuusehtoa, mikä tarkoittaa, että sosiaaliturvaa leikataan yli 4100 ihmiseltä.

Kaupungin tuleekin selvittää, kuinka moni jyväskyläläinen työtön on joutunut aktiivimallin leikkuriin ilman, että heillä on todellisia mahdollisuuksia työllistyä tai päästä osallistumaan työvoimapoliittisiin toimiin. Tehdyn selvityksen pohjalta tulee laskea, kuinka paljon maksaisi näiden henkilöiden työllistäminen tai ohjaaminen työllisyyspoliittisten toimenpiteiden piiriin Jyväskylässä.

Yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa järjestetään kaupungin talousarvion rajoissa jokaiselle jyväskyläläiselle työttömälle työllisyysmahdollisuus, työkokeilupaikka tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kuuluvia koulutuksia niin, etteivät he joudu aktiivimallin työttömyysturvaleikkurin piiriin.

Tämä on konkreettinen teko näiden yli 4100 ihmisen toimeentulon, mielenrauhan ja hyvinvoinnin puolesta, ja todennäköisesti myös parantaa heidän mahdollisuuksiaan työllistyä. Näiden toimien lisäksi Jyväskylän tulee jatkaa työllisyyspalveluidensa parantamista niin, että pitkäaikaistyöttömien määrä kaupungissamme vähenee.

Taimo Halme

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jyväskylän vasemmiston kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Poliittisen poliisin paluu

Kiristäjät liikkeellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.