Arkielämä määrää energiaratkaisut

Viime vuosina on alettu odottaa tavallisten kuluttajien muuttuvan aktiivisiksi toimijoiksi energiapolitiikassa ja energiamarkkinoilla. Ilmastonmuutoksen torjunnasta on tullut velvoite, joka edellyttää uusia energian tuotantotapoja ja energian säästämistä tosissaan.

Silti virallinen energiapolitiikka näkee kansalaiset yhä kohteena, johon kohdistetaan vain ohjauskeinoja. Energiatehokkaat ja hiilineutraalit ratkaisut tulevat asiantuntijoiden parista ja ne siirretään arkielämään ilman käyttäjien aktiivista panosta.

Hintakysymys on sävyttänyt energiakeskustelua vuosikymmeniä. Hinta on edelleen tärkeä energiaintensiiviselle teollisuudelle ja myös kotitaloudelle, mutta tavallisen kuluttajan näkökulmasta energiainvestoinnit eivät suinkaan ole ainoita investointeja, joita tehdään.

Valitaanko talon pintaverhoilu aina hinnan perusteella? Koska kotitalouksilla ei tänä päivänä ole juurikaan säästöjä, joten investointimahdollisuuksiin vaikuttavat myös pankkien päätökset ja lainarahan hinta. Ehkä valistusta olisi suunnattava myös pankeille - energiatehokas investointihan parantaa asiakkaan pitkän aikavälin maksukykyä ja siten pankin riskiä.

Suomessa on lähemmäs miljoona kotia, joita lämmitetään edelleen sähköllä tai öljyllä. Kuluttaja kohtaa hämmentävän uusien teknologioiden kirjon alkaessaan selvittää vaihtoehtoja. Hinnan lisäksi pitää osata miettiä hiilidioksidipäästöjä. Pitäisikö siirtyä maalämpöön, öljy-aurinko -yhdistelmään, pelletteihin, hakkeeseen tai kaukolämpöön? Monilla pohdinta ja vatvominen on jatkunut vuosia.

Kuluttajien energiaratkaisuihin vaikuttavat hinnan ja hiilidioksidipäästöjen lisäksi monet muutkin tekijät. Mitä toivotaan asunnolta ja asumiselta, mihin teknisiin ratkaisuihin uskalletaan luottaa, mistä löytyy luotettavia palveluntarjoajia? Eri energiaratkaisuilla on muitakin vaikutuksia ihmisten arkielämään. Esimerkiksi patterittomissa matalaenergiataloissa, joita VTT on kehitellyt, on nykyistä parempi ilman laatu, koska lämmitysjärjestelmä ei levitä pölyä huoneilmaan.

Asukkaille suunnataan erilaisia keppejä ja porkkanoita, jotta lämmitysjärjestelmät vaihdettaisiin sähköstä tai öljystä uusiutuvaan energiaan tai energiatehokkaaseen kaukolämpöön. Parin viime vuoden aikana myös pientaloille on tarjottu energia-avustusta tiettyihin lämmitysjärjestelmiin siirtymiselle.

Ajattelutapojen muutosta tarvitaan monessa paikassa. Päättäjien on aika huomata, että me tavalliset ihmiset emme ole mitään energiatehokkaan ja hiilineutraalin tulevaisuuden esteitä, vaan sen tekijöitä. Monet uusiutuvan energian ja energiansäästön innovaatiot ovat syntyneet tavallisten ihmisten parissa. Uusia keksintöjä voi olla lisääkin, niitä ei vain ole aktiivisesti etsitty.

Neuvoja ei tarvitse kaataa ylhäältä alas, vaan ne voivat liikkua myös sivuttain. Naapurit voivat keskustella oman asuinalueen ratkaisuista. Internetissä keskustelut käyvätkin vilkkaina, mutta usein kaivataan myös paikallistuntemusta energiaratkaisuihin. Varsinais-Suomen energiatoimisto on ollut edelläkävijänä omakotitaloasukkaiden energiailtojen ja uusien energiaratkaisujen itserakentamiskurssien järjestäjänä.

EVA HEISKANEN tutkimusprofessori Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.