Arkkipiispan irtiotto

Arkkipiispa Kari Mäkinen teki rajun irtioton kristillisen kirkon opista ja perinteestä. Kun eduskunta oli 28.11. äänin 105–92 päättänyt avioliittolain muuttamisesta homoliitot salliviksi, arkkipiispa ilmoitti julkisuuteen iloitsevansa äänestyksen tuloksesta. Hän totesi lisäksi, että ”avio- liittokäsityksemme tarvitsee perusteellista tarkastelua ja siinä on uudelleen arvioimisen paikka”.

Se, ettei kyse ollut hetkellisestä innoituksesta, kävi ilmi hänen äänestyksen jälkeisestä TV-haastattelustaan, jossa hän mainitsi seisovansa sanojensa takana. Hänen kantansa voidaan näin ollen katsoa olevan vakaan harkinnan tulos.

Arkkipiispan lausunto on herättänyt kirkon piirissä voimakkaita vastalauseita. Muun muassa kahdeksan eteläpohjalaista kirkkoherraa esitti Ilkka-lehdessä yhteisen julkilausuman avioliiton säilyttämisestä Jumalan ilmoitukseen, Raamattuun perustuvana miehen ja naisen välisenä liittona.

Kirkkohallitus on toistuvasti muistuttanut tämän olevan edelleen kirkon virallisen kannan. Jopa maallinen media Wikipedia toteaa, että kristinuskon mukaan Jumala on asettanut avioliiton miehen ja naisen välille. Tätä taustaa vasten arkkipiispan irtiottoa voidaan luonnehtia rajuksi.

Tavallinen, Raamattuun luottamaan oppinut kristitty on hämillään ja ihmettelee, miten kirkon ylin johtaja voi omin päin ryhtyä murtamaan vuosituhantisen avioliittoperinteen. Mikä on saanut aikaan näin radikaalin muutoksen? Arkkipiispa on lausunnoissaan tässä ja muissa kysymyksissä selittänyt Raamatun tulkitsemista Kristuksesta käsin. Selitys tässä kysymyksessä ontuu pahemman kerran, koska Kristus nimenomaan vahvisti opetuksessaan miehen ja naisen välisen avioliiton.

Olisiko vuoropuhelu muiden kirkkokuntien tai uskontojen edustajien kanssa ollut vaikuttamassa irtiottoon? Ei todellakaan. Omassa maassamme ortodoksit ja katoliset ovat vahvasti nykyisen avioliittoinstituution kannalla. Islam, hinduismi ja buddhismi tunnustavat vain miehen ja naisen välisen avioliiton.

Ei tule apua ihmisoikeussopimuksistakaan, kun nekin takaavat oikeuden vain miehen ja naisen väliseen avioliittoon. Vaikka Länsi-Euroopassa useassa valtiossa onkin viime vuosina hyväksytty sukupuolineutraali avioliittolaki, Euroopan unionin 28 valtiosta vain 9 valtiota on lähtenyt tälle tielle. Esimerkiksi unionin johtava maa Saksa ei ole niiden joukossa. Useat valtiot, viimeisimpinä Slovakia (2014), Kroatia (2013) ja Unkari (2012) ovat päinvastoin perustuslaissaan määritelleet avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

On merkille pantavaa, että yhdessäkään Aasian maassa ei ole homoavioliitot sallivaa lakia. Muinaisessa Roomassa homoseksuaalisuus oli yleistä, mutta silloinhan elettiinkin pakanuuden aikaa. Kun meillä on markkinoitu uuden lain perusteeksi muun muassa ”siirtymistä sivistysvaltioiden joukkoon”, voidaan kysyä, mistähän sivistyksestä oikein on kyse ja nähdä, ettei idästäkään tule valoa muutoksen tueksi.

Arkkipiispan irtiotolle ei tunnu löytyvän perusteita ylipaimenen omasta uskonnosta, muiden uskontojen opetuksista, ei ihmisoikeussopimuksista eikä maailman kansojen vuosituhantisesta sivistysperinnöstä. Mistä ajatus ja into kristillisen avioliittokäsityksen romuttamiseen tulee, jää valistuneiden arvailujen varaan. Koko asian saama miltei hurmokseen yltynyt into kertoo siitä, että väkevistä voimista on kyse.

TV-ohjelmassa arkkipiispa sanoi olevansa surullinen niiden puolesta, jotka olivat hänen lausuntojensa vuoksi eronneet kirkosta. Heillä taas ja lukemattomilla muilla on perusteltu syy olla surullisia hänen kannanotostaan.

Timo Hakanen

lakimies

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.