Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin

Kaikissa selvitysmiesten esittämissä vaihtoehdoissa Muurame tulisi liittää Jyväskylään. Muuramelaiset ovat kuitenkin yhdessä tuumin sitä mieltä, että he eivät halua liittyä osaksi Jyväskylää. Puolin ja toisin on esitetty argumentteja puolesta ja vastaan.

Ministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo, että pakkoliitoksia tehtäisiin suunnitellun pakkoliitoslain voimaan tultua vain erittäin perustelluissa tapauksissa, pakko olisi ”perälauta”. Kunta on esimerkiksi voinut jäädä toisen sisään, ministeri kuvasi tarkoittaen tietenkin Muuramea.

Eikö maantiede lopulta ole heikko peruste sille, että ihmisyhteisö liitetään tahtomattaan toiseen yhteisöön? Tästä on maailmalla hyvin huonoja kokemuksia. Olisiko tilanne sama, jos Jyväskylän taloutta olisi hoidettu mallikkaasti ja esimerkiksi yhtä yritysmyönteisesti kuin Muuramessa vuosikymmeniä? Eikö sittenkin ole kyse arvomaailmasta, kulttuurierosta näiden kahden kunnan välillä?

Nyt valtio voi pakottaa kuntaliitokseen, jos kunta ajautuu taloudelliseen kriisiin. Suunnitellulla lailla hyvässä taloustilanteessa oleva kunta voidaan pakottaa liitokseen huonossa talouskunnossa olevan kunnan kanssa. Olisiko tärkeämpää edistää yritysmyönteistä kulttuuria, yhteenkuuluvuutta ja taloudellista vastuuntuntoa kuin suuruutta, maantiedettä, tai huonoa talouden hoitoa?

Surkeimmassa tapauksessa Muurame liitetäisiin Jyväskylään käytännössä perustuslain hengen vastaisesti, poliittisten valtapyrkimysten ja motiivien saattamana. Näin tuhoutuisi se yritysmyönteinen, talouden selkärankaa tukeva kulttuuri, jota Muuramessa on opeteltu ja vaalittu vuosikymmeniä. Sitä saa, mitä tilaa.

Jyväskylä voi tehdä itsestään halutun liitoskumppanin, mutta se vaatii kuntapoliitikoilta taloudellista vastuuntuntoa ja kulttuurimuutosta. Onnistunut kuntaliitos on pitkällä aikavälillä mahdollinen, mutta onnistumisen haasteet ovat Jyväskylässä, sen sisäisessä kulttuurissa ja tekemisen tavassa. Suuruudella ja väkisin asioita ei ratkaista, ongelmat vain suurenevat.

Erkki Puru

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.