Arveluttavia kytköksiä

”Järjestyisikö rahoitus Hippoksen malliin?” oli otsikko lehdessä konserttisalin toteuttamista käsitelleessä reportaasissa (KSML 6.2.). Kuukauden kuluttua tulee kuluneeksi 30 vuotta kaupungin 150-vuotisjuhlapäätöksestä, jossa asiasta tehtiin ”liituraidat päällä” yksimielinen tulevaisuudenratkaisu ja vielä ollaan täysin lähtöruuduissa. Olin silloin ”leikissä mukana” ja muistan hyvin innostuneen ilmapiirin. En voinut kuvitellakaan, että tänään joudun tällaisen muistopuheen kirjoittamaan.

Ensinnäkin kysyisin, mikä on ns. Hippoksen malli? Sehän on myös lähtökuopissaan, jalat irti maasta käynnistetty hanke. Sen ottaminen vertailukohteeksi on vaarallista sekä konserttisalille että liikunnalle. Lopputulos on kummankin kohdalta täysi arvoitus.

Eräs yhteinen piirre näyttää ajattelusta löytyvän. Ja se on kaupungin maapolitiikan harhautuminen täysin vikaraiteille!

Lehden tekstissä todettiin, että ”Hippoksen rakentamiseen kytkettiin Kivelänrannan kerrostalotontteja eli rakennusoikeutta siirrettiin muualle”. Siis kaupunki siirsi omalta maaltaan omalle maalleen rakennusoikeutta, jolla sitten aiotaan pelata.

Tällaisessa kaavoitus- ja maapolitiikassa ei ole mitään järkevää logiikkaa. Ainoa tulos siitä voi olla, että kaupunki aikoo jälleen lahjoittaa omaisuuttaan. Kivelänrannan tontit menevät taatusti kaupaksi aivan normaali hinnoin ja menettelytavoin.

Esimerkki jo tapahtuneesta. Valtiontalon kulmaus myytiin noin 700 000 eurolla. Tällä hetkellä on vireillä kauppa, jossa kaupunki ostaa Siiontemppelin kiinteistön kahdella miljoonalla eurolla.

Temppelikaupan arvo on varmaankin kohdallaan, mutta se kertoo, kuinka suuren lahjoituksen kaupunki teki Valtiontalon kulmauksen osalta! Peräänkuulutan jälleen johdonmukaista kaavoitus- ja maapolitiikkaa. Se on ollut jo pitempään hukassa.

Lehden asiallisessa kirjoituksessa käsitellään myös yrityskytköksiä Hippos-hankkeen ja konserttisalin toteuttamisessa. Ajattelutapa ja tavoite ovat sinänsä ihan oikeita.

Kysyn vain, minkä vuoksi tuota yhteistyötä ei harrastettu jo Valtiontalon kulmauksen osalta? Kaupungilla oli siinä avaimet käsissään, jotka se luovutti lahjoituksena kaupunkilaisten edun vastaisesti yksityisille sijoittajille, eikä suunnitellut kokonaishanketta muiden yrittäjien kanssa.

Jokin aika sitten sosialidemokraattien puoluehallitukseen valittu Ahti Ruoppila on lehden mukaan todennut, että ”laitetaan kylkiäisiksi muutama rantatontti”.

Luulenpa, että tuollaista maapoliittista ajattelua ei sisällä yhdenkään puolueen ohjelma, ei vasemmalla, eikä oikealla. Kun aikoinaan kaupunginvaltuusto teki samanaikaisesti päätökset jäähallista ja teatterista, ei arveluttavista kylkiäisistä ollut puhettakaan.

Eräs toivomus valtuutetuille. Se on pieni hiljainen hetki maaliskuun kaupunginvaltuuston kokouksessa kolmenkymmenen vuoden juhlapäätöksen kunniaksi konserttitalon osalta. Luonnollisesti kukin omissa ajatuksissaan sivistyneet menettelytavat ja valtuuston työjärjestys muistaen.

Ahti Vielma

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 19.6.

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Lyhyet

Lyhyet

Hallitusohjelmassa on paljon hyvää

Koulutukseen sijoittaminen ei ole ”resurssihulluutta”

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.