Arvot kunnan suuntamerkkeinä

Tarvitsemme arvoja siihen, että osaamme suunnistaa elämässämme itselle merkitykselliseen suuntaan. Samalla tavalla kunta tarvitsee yhteisiä arvoja ja ihanteita suuntamerkeiksi siitä, mitä kohti haluamme mennä ja mitä koemme arvokkaaksi.

Peurungassa järjestetyssä valtuustoseminaarissa me tulevat valtuutetut ja varavaltuutetut pohdimme Jyväskylän kaupungin arvoja. Joukosta valikoitui kymmenen arvoa, joista meidän piti valita kolme itselle läheisintä arvoa. Arvokymmenikön arvot olivat: ketteryys, moninaisuus, rohkeus, ekologisuus, luottamus, vastuullisuus, yhdenvertaisuus, välittäminen, yhdessä tekeminen ja avoimuus.

Edellä mainitut arvot ovat tärkeitä. Kaupungin toiminta on kuitenkin järkevämpää perustua muutamaan keskeiseen arvoon, jotka kaupungin kehittämistä ohjaavat. Arvotyötä jatketaan strategian suunnittelussa, josta arvot rantautuvat jatkossa valtuustoon ja päätöksinä kuntalaisille.

Valitsin itselleni läheisimmiksi arvoiksi vastuullisuuden, avoimuuden ja välittämisen. Vastuullisuuden siksi, että kunnan päätöksentekoon ja toimintaan kuuluvat vastuulliset, kauaskantoiset ja kestävät ratkaisut, vaikeatkin. Vastuullisuus pitää sisällään jo monia asioita mm. luontoa kunnioittavia valintoja.

Toisekseen, avoimesti toimimalla taataan kuntalaisten totuudenmukainen ja riittävä tiedonsaanti ja vältetään väärän tiedon leviäminen. Avoimuus myös lisää tasa-arvoa, osallisuutta ja halua toimia yhteisen päämäärän hyväksi.

Kaiken perustana on kuitenkin välittäminen. Se on ihmisyyden liikkeellepaneva voima. Tarvitaan meitä kaikkia, että välittäminen leviää kuntalaiselta toiselle. Välittää voi myös ympäristöstään ja yhteisistä asioista. Välittäminen lisää turvallisuuden tunnetta ja yhteenkuuluvuutta.

On hyvä, että tulevaa käytännön toimintaa pohditaan etukäteen arvojen kautta; uudella valtuustolla on näin joitakin keskeisiä maamerkkejä tiedossa, mitä kohti suunnistaa.

Pirita Wahlstedt-Niskanen

varavaltuutettu (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.