Arvot näkyviksi!

Yksityisten hoivayritysten (kuten Esperi Care) palvelutoiminnassa esiin tulleet järkyttävät laiminlyönnit ovat kauhistuttavia. Vaikka palvelujen asiakkaat ja heidän omaisensa hoitohenkilökuntaa myöten ovat jo vuosia nostaneet esiin näitä ongelmia, ei asialle ole käytännössä tehty mitään.

On tärkeää, että vanhustenhoidon nykytilasta puhutaan viimeistään nyt, mutta puheiden lisäksi tarvitaan kipeästi konkreettisia tekoja paremman vanhustenhoidon puolesta.

SDP on vuosia ajanut sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, jotta täten turvattaisiin aina riittävän hoitohenkilöstön määrän vanhustenhoidon palveluissa. Keskeinen syy nyt tapetilla oleviin ongelmiin onkin nimenomaan hoitajien auttamattoman pieni määrä suhteessa hoidettaviin vanhuksiin.

Edellisellä vaalikaudella SDP ajoi vahvasti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, mutta hanke kaatui kokoomuksen näköalattomaan vastustukseen. Lakiinkirjaus on yhä mahdollista, myös tämän hallituskauden aikana. Tiimalasin yläkuppi tyhjenee eikä hallitus voi piiloutua aikataulullisten tekosyiden taakse – asia on hoidettava kuntoon heti!

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas, pastori Hanna Laakso kirjoitti (KSML 2.2.), että ”ei ole arvokasta puhua ikääntyvistä ihmisistä kestävyysvajeena”. Kuitenkin tätä kirjoitettaessa juuri kokoomusta lukuunottamatta kaikki muut hallituspuolueet ovat tulleet asiassa SDP:n linjoille.

On helppo puhua senioreiden ikääntymisen arvokkuuden puolesta ja toisaalta puolueena tehdä toista. Pallo onkin heitetty nyt kokoomuksen päätyyn eikä nyt ole oikea hetki antaa periksi. Tämän vuoksi asiasta on tehty myös kansalaisaloite.

Tulevana kansanedustajana sekä Euroopan parlamentin jäsenenä haluamme alleviivata arvovalintoja tämänkin poliittisen päätöksen taustalla. Arvoilla on merkitystä niin Suomen kuin Euroopankin tasolla sosiaalisesti kestävää sekä ihmisarvoja kunnioittavaa politiikkaa tehdessä.

Yannick Lahti

tohtoriopiskelija, Bolognan yliopisto

eurovaaliehdokas (sd.)

Jyväskylä

Siiri Muhonen

järjestötyöntekijä

kansanedustajaehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.