Asema-aukio olisi paras paikka kauppatorille

Televisiossa pyörii ohjelmasarja, jossa nuoret arkkitehdit ideoivat toissijaisessa käytössä olevien kaupunkitilojen elävöittämistä. Jaksossa Jyväskylästä kohteina olivat Kauppatori, Kirkkopuisto ja Asema-aukio. Ehdotuksista ylivertainen oli Asema-aukiota koskeva.

Jyväskylässä on kestopuheenaiheena ollut kauppatorin kuolema. Vielä 1960-luvun alussa torielämä oli vilkasta. Käydessäni koulua torin laidalla toimintaansa aloitelleessa Viitaniemen Yhteiskoulussa monet välitunnit kuluivat rattoisasti torielämää seuratessa.

Torielämän aktiivisuuden eräs avaintekijä oli viereinen linja-autoasema. Se oli liikenteellinen keskus niin läheltä kuin kauempaakin saapuville. Tori oli luonteva asiointipaikka muiden ohella.

Eräs huvittava torimuisto on, kun pulleahko maalaisisäntä sovitteli ympärilleen korsettia. Kaipa emäntä oli pyytänyt tuomaan, ympärysmitatkin olivat varmaan samat.

Tärkeä torikuoleman aiheuttaja on linja-autoaseman poistuminen. Kauppatori on nykyisin auttamattomasti syrjässä kaikesta liikenteestä.Torilla asioivat nykyisin vain lähitalojen asukkaat ja satunnaiset torin läpi kulkijat; viimeksimainittuihin kuulun itsekin.

Jyväskylä tarvitsee kauppatorin. Vaikka keskustassa on myymälöitä yllin kyllin, torikaupalla on oma sijansa ja kauppatorilla asemansa kaupunkikuvassa.

Nykyisessä kaupunkirakenteessa oikea paikka kauppatorille on Asema-aukio. Välittömässä läheisyydessä on Matkakeskus, jossa rautatieaseman lisäksi toimii kaukoliikenteen bussiteriminaali. Toisella puolen Vapaudenkadulla on paikallisliikenteen solmukohta. Työmatkalaiselle torilla poikkeaminen olisi luontevaa ja etäämpää tulevalle tori olisi ensi sijainen asiointipaikka.

Asema-aukion ympärillä on runsaasti liiketiloja, jotka varmaan tervehtisivät ilolla lisääntyvää asiakasliikennettä ja nykyisiinkin tiloihin hakeutuisi uusia palveluyrittäjiä. Torialueelle tulisi rakentaa myös basaari-tyylisiä myyntipaikkoja, jotka voisivat olla avoinna varsinaisen toriajan ulkopuolellakin.

Aimo Murtomäki

arkkitehti, rakennusneuvos

Yläkaupungin asukas-

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetSiivoojat ovat ne jotka mahdollistavat hoitajien ja lääkäreiden työskentelyn.Kuka huomaa

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.