Asevelvollisuutemme on maanpuolustuksen ytimessä

Keskustelussa asevelvollisuudesta ja kansalaispalvelusta menevät puurot ja vellit sekaisin. Suomen kaltaista asevelvollisuutta ei muualla ole eikä sitä tule korvata näennäisellä velvollisuudella kansalaispalveluun. Asevelvollisuuden tuottamaa uskottavaa puolustuspotentiaalia ei voida korvata rahalla eikä liittoutumisella.

Kauanko tämä maanpuolustustahtoon perustuva järjestelmä voidaan säilyttää? Se perustuu nuorten valintoihin ja haluun luovuttaa pitkä jakso ajastaan kansakunnan turvallisuuden hyväksi.

 

Näin näyttäisi vielä olevan, kun kuuntelee palveluksessa olevien ja sinne menevien nuorten lausuntoja.

Näitä tuntoja tulee yhteiskunnan ja päättäjien kuunnella herkällä korvalla ennen kuin lähdetään järjestelmää sormeilemaan poliittisin syin.

Ruotsi menetti aikoinaan asevelvollisuutensa uskoessaan ikuiseen rauhaan ja todetessaan ruotsalaisten haluttomuuden palvella maataan. Nyt yritetään palvelus palauttaa vapaaehtoisuuden ja yhteiskuntapalvelun kautta siinä onnistumatta.

Ruotsalaiset upseerit ovatkin sitä mieltä, että vain Suomi kykenee luomaan puolustuskykyisen armeijan, jota naapuri mahdollisesti tukisi 5 000 taistelijan voimin.

Jos meillä perusratkaisua aletaan viedä pelkän vapaaehtoisuuden ja kansalaispalvelun suuntaan, on maan myynti aloitettu täälläkin. Eihän kukaan uhraa vuotta elämästään ilman vastiketta, joka meillä on vapaa ja toimiva yhteiskunta, ja jota kukaan ulkopuolinen ei hinnatta himoitse.

 

Vaikea on nähdä, mitä maanpuolustukselle saatavaa lisäarvoa syntyisi armeijalaitoksen oheen sijoitettavasta kansalaispalvelusta.

Jos tällainen palvelus tulisi osaksi varusmiespalvelua, jouduttaisiin sotaväki organisoimaan aivan uudella tavalla naisten ja miesten, vapaaehtoisten ja asevelvollisten jakoon perustuen. Entä koulutus, sosiaaliset olot ja tavoitteet verrattuna nykyiseen hyvin toimivaan varusmiespalveluun?

Lars-Olof Fredriksson
Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

Lyhyet: Syntyvyys nousuun ja puheet teoiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.