Asiakkaan kokemuksia Jyväskylän sote-palveluista

Jossain on vikaa, kun asiakkaana tuntuu, että asiakas on unohdettu sote-palveluissa. Ketä varten näitä palveluita tuotetaan? Asiakkaallehan ne pitäisi olla. Palveluissa ollaan menty byrokratia edellä.

Ensimmäinen kokemus. Joitakin vuosia sitten läheiseni halusi poistattaa nopeasti kasvaneen luomensa. TK nauroi ja sanoi, ettei tälläisiä kosmeettisia tarvitse kovin nopeasti tehdä, katsotaan syksyllä uudelleen. Elettiin kevättä. Henkilö oli tästä kuitenkin huolissaan ja otti lainaa päästäkseen yksityiselle. Luomi poistettiin. Melanooma. Lisäseikkaus välittömästi. Onneksi oltiin ajoissa ja mentiin heti poistattamaan. Lääkärin mukaan syksyllä olisi ollut jo liian myöhäistä.

Toinen kokemus. Käyn itse yksityislääkärillä, joka on erikoistunut sisäilmasairauksiin ja astman hoitoon. Sain lähetteen sydänfilmiin, verikokeisiin ja röntgeniin. Koska asioin muutenkin Palokan TK:ssa menin labraan. Mutta koska lähete tuli yksityiseltä, minua ei tahdottu palvella, vaikka kerroin että voin itse maksaa. On kuulemma niin vaikeaa ottaa maksua… Sain verikokeet hoidettua, mutta EKG:tä ei. Sitä ei kuulemma vain voi tehdä TK:ssa, vaikka maksaisinkin sen itse. On etsittävä yksityinen tuottaja. Järkyttävää! Väsyneenä ja sairaana joudut taistelemaan oudosta asiasta, halusit vain hoitoa.

Miksi minua rangaistaan siiitä, että olen mennyt yksityiselle hoidattamaan itseäni välillä. Miksi se poistaa minulta oikeuden käydä julkisella puolella välillä? Veroina maksan julkisen puolen hoidosta joka tapauksessa. Miksi minulta nyt on evätty osittain näiden käyttö?

Kolmas kokemus. Läheiseni sai keuhkokuumeen ja hänet määrättiin Palokan vuodeosastolle. Sisäilmaongelmien vuoksi ei henkilö voinut siellä olla yhtä yötä pidempään, ja pyysimme päästä kotiin käydäksemme kahdeksan tunnin välein suonensisäisellä. Nikottelun jälkeen se järjestyi, mutta kovin sairaalle henkilölle tämä oli kuitenkin aika rankkaa touhua. Allekirjoittaneen somepäivityksen jälkeen yksityinen kotisairaanhoito soitti ja ehdotti, että he voisivat tulla kotiin suorittamaan suonensisäiset. Soittelurumban jälkeen lopullinen päätös vastaavalta lääkäriltä: Ei ole mahdollista siirtää yksityisen hoidettavaksi! Vaikka olisimme itse maksaneet nämä!

Lopulta kaupungin kotisairaanhoito alkoi hoitaa kotihoitoa. Tämä olikin todella hyvä apu, kiitos kotisairaanhoitokokeilulle ja henkilökunnalle. Arvelen, että kotisairaanhoito on sitä paitsi edullisempaa kuin osastolla oleminen. Myös potilaalle mukavampaa ja rennompaa olla tutussa ympäristössä, paranee varmasti nopeammin.

Mutta erityisen suuresti ihmettelen, että miten tämä valinnanvapaus toimii – no, sitähän ei vielä ole, mutta miten tästä on saatu tehtyä tällainen vastakkainasettelu? Mikseivät yksityinen ja julkinen voi toimia yhdessä?

Asiakkaana todella odotan, että valinnanvapaus tulee oikeasti mahdolliseksi. Asiakkaan etu on aina ykkönen – niin pienissä yrityksissä on totuttu ajattelemaan. Asiakkaan edun eteen on tehtävä kaikki työ, poistettava esteitä, poistettava holhousta, poistettava byrokratiaa. Ei tekeviä käsiä, ei pois asiakkaalta.

Sanna Jylänki

kuntavaaliehdokas (kok.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirkko ja lapsettomien lauantai

Kipinän ääni kantaa

Tavoitteeksi vakaa talous

Avoin kirkko -henkeä

Avoin mieli, avara katse

Lyhyet

Lihan syöminen tuottaa haittoja

Realismia ilmastokeskusteluun

Lyhyet

Inhimillinen yhteys tärkeää hoivatyössä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.