Asukkaat mukaan päätöksentekoon

Jyväskylän kaupunginjohtaja, kokoomustaustainen Markku Andersson esitti kaupunginhallituksen kokouksessa 28.5., että jatkossa Jyväskylän palveluverkosta päättäminen siirrettäisiin lautakunnilta pois kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Kyse oli hallintosäännöstä, joka tulee voimaan ensi vuoden alussa. Eli esimerkiksi jatkossa terveysasemistakaan ei enää päätettäisi perusturvalautakunnassa, vaan kaupunginjohtajan esittelyvastuulla toimivassa kaupunginhallituksessa.

Onneksi erittäin tiukassa äänestyksessä äänin 7–8 kaupunginhallitus linjasi, että palveluverkkopäätökset on tehtävä valtuustossa ja lautakunnissa, sillä jos Anderssonin esitys olisi voittanut äänestyksessä, niin Jyväskylän palveluverkosta päätettäisiin jatkossa kaupunginhallituksessa.

Vasemmistopuolueissa on aina kannatettu ja puolustettu laajaa kunnallista demokratiaa päätöksien teossa.

Siksi suuresti ihmettelenkin, kun kaupunginhallituksen demarien viisijäseninen ryhmä hajosi äänestyksessä ja Ulla Lauttamus ja Veijo Koskinen, vastoin kolmen muun demarijäsenen kantaa, olisivat kaupunginjohtaja Anderssonin esityksen mukaisesti halunneet siirtää valtuustolta ja lautakunnilta pois kuntalaisille erittäin tärkeät palveluverkoista päättämiset jatkossa kaupunginhallituksen pienen piirin päätettäväksi, jossa jatkossa istuu vain 13 jäsentä.

Todettakoon, että vihreiden ja vasemmistoliiton yksijäseninen sekä keskustan kolmejäseninen hallitusryhmä yhtenäisenä vastusti Anderssonin esitystä.

Mielestäni Jyväskylässä on korkea aika päästä eroon pienen piirin vallankäytöstä ja laajennettava demokratiaa. Asukkaat on otettava mukaan päätöksentekoon.

Osallistuvalla demokratialla ja avoimella päätöksenteon valmistelulla vain voidaan ehkäistä tulevaisuudessa ne virheet, joita tälläkin valtuuskaudella Jyväskylässä on etenkin suurissa investointipäätöksissä tehty ja osaltaan niistä johtuenkin kaupungin talous on nyt kurjassa jamassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Lyhyet: Jeesuksestakin on tehty suvakki, vaikka oli kova tuomitsemaan ja syyllistämään.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.