Asuntoyhtiöissä on nyt aika toimia

Asunto-osakeyhtiöissä asuu 2 miljoonaa suomalaista ja asunto-osake on monen suurin omaisuus. Kevään yhtiökokouksissa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat jokaisen osakkaan asumisviihtyvyyteen ja asunto-omaisuuden arvoon.

Yhtiökokouksiin on valmistauduttu odottavissa tunnelmissa. Kotitalojen korjauspäätöksiä tehdään valtaosin viimevuotiseen tapaan, mutta talouden epävarmuus näkyy lisääntyneenä varovaisuutena. Osakkaat pohtivat entistä tarkemmin suurten korjausten käynnistämistä.

Asiantunteva isännöintipalvelu varmistaa, että taloyhtiön talous on tasapainossa ja asumisen kustannukset ennakoitavissa. Isännöinti tietää, miten kustannukset ovat muuttumassa.

Taloyhtiölle riittävä maksuvalmiuspuskuri on 1–3 kuukauden vastikelaskutusta vastaava summa. Sen verran kannattaa olla pelivaraa esimerkiksi yllättävän kosteusvauriokorjauksen varalta.

Isännöitsijöiden arvioiden mukaan yhtiövastikkeita korotetaan kevään yhtiökokouksissa tyypillisesti 5–10 prosenttia. Taloyhtiön tarvitsemien palveluiden hinnat ja tariffit ovat nousussa: niin huolto, siivous, vakuutukset, energia, vesi, jätehuolto, verot kuin isännöintikin kallistuvat. Myös ylläpitokorjaukset lisääntyvät.

Yhtiökokousvalmisteluissa on ollut tänä keväänä myös myönteisiä merkkejä. Korot ovat alhaalla ja urakoitsijoita on hyvin saatavissa. Voi käydä niin, että laskusuhdanteessa taloyhtiöt lisäävät korjaustoimintaa, koska urakoiden hinnat laskevat tai eivät ainakaan nouse.

Kevään yhtiökokouksissa esitellään nyt toista kertaa hallituksen selvitys yhtiössä tehdyistä merkittävistä korjauksista sekä 5 vuoden kunnossapitotarveselvitys. Isännöitsijöiden mukaan taloyhtiöihin on näiden selvitysten myötä pikku hiljaa vakiintumassa pitkäjänteinen korjauskulttuuri. Selvitykset tarjoavat osakkaalle tärkeää tietoa siitä, millaisessa kunnossa hänen omaisuutensa on ja miten sitä hoidetaan.

Yhtiökokouksessa kaikki osakkaat voivat tasavertaisesti vaikuttaa yhtiön tulevaisuuteen. Siellä määritellään yhtiön suunta ja päätetään suuntaviivat hallitukselle ja isännöinnille johtaa yhtiötä tulevan vuoden ajan. Osallistumalla voit vaikuttaa!

Ari Viinikainen

pj., Keski-Suomen Ammatti-Isännöitsijät ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.