Auta tulevaisuuden koulukiusattuja

Koulukiusaaminen on vakava ongelma ja monille traumaattinen kokemus, johon liittyy usein kokonaisvaltainen ihmisarvon menetys omassa vertaisryhmässä.

Peruskoulussa sekä ennen kaikkea nyt toisen asteen opiskelijoiden kanssa psykologina työskennellessäni olen huomannut kiusatuksi tulemisen aiheuttaneiden mielenterveys- ja itsetunto-ongelmien olevan yksi keskeisimmistä syistä hoitoon ohjauksessa.

Kiusaamisella on pitkäaikaiset vaikutukset ja monet kiusatut kantavat siitä aiheutuneita vaikeuksia läpi aikuisiän. Suurin osa on kääntänyt kielteiset tunteensa itseensä. Pieni joukko kiusatuista suuntaa vihansa yhteiskuntaan ja lähimmäisiinsä.

On kuitenkin myös paljon niitä, jotka ovat selviytyneet ja kyenneet kääntämään kiusatuksi tulemisen traumaattiset kokemukset voimavaroikseen. Kiusatuksi tulleiden auttamisessa sekä varhaisen puuttumisen kehittämisen näkökulmasta olisi tärkeää kerätä tietoa siitä, mitkä toimenpiteet ovat kiusattuja auttaneet, kuinka he ovat kyenneet voimaantumaan kokemuksistaan huolimatta tai niiden käsittelyn seurauksena.

Kerro minulle tarinasi siitä, kuinka sinä olet selviytynyt kiusaamisesta. Opiskelen ratkaisukeskeistä psykoterapiaa ja teen lopputyötä, joka käsittelee kiusaamista, siihen puuttumista sekä selviytymistä. Tarinallasi on suuri merkitys siinä, että voimme kehittää oikeanlaisia tuki- ja auttamiskeinoja niille, jotka kohtaavat samoja asioita joista sinä olet selviytynyt.

Tarinat käsitellään luottamuksellisesti. Julkaisussa käytetetään katkelmia, josta ei voi tunnistaa kirjoittajaa.

Lähetä minulle tarinasi facebookin kautta, sähköpostitse (tarja.salokoski@jkl.fi) tai kirjeitse (Tarja Salokoski, Peukaloisentie 33, 40640 Jyväskylä). Tarinallasi on suuri merkitys.

Tarja Salokoski

psykologi, psykologian tohtori

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Haittaan liittyy uhka

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Lyhyet 23.5.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.