Autoilu hyppyrimäessä ilkivaltaa ja vahingontekoa

Maanantaiaamuna 11.8.2008 hämmästyin Keskisuomalaisen etusivun uutisen sävystä. Aivan kuin öinen autoilu Laajavuoren hyppyrimäessä olisi ollut mainio jäynä ja autoilu mäkimontussa ja alastulorinteessä jonkinlainen sankariteko!.

Hyppyrimäen käyttäjien kannalta öisen autoilijan, ja oletettavasti toimintaa takapenkiltä keskioluthuuruissa kannustaneen joukon toimet saivat aikaan suurta mielipahaa. Puhumattakaan parinkymmenen tunnin edestä tehdystä ylimääräisestä talkootyöstä autoilun jälkien korjaamiseksi sunnuntaiaamuna paikalla olleiden harrastajien toimesta, jotta harjoituksiin tulleet hyppääjät ylipäänsä mäkeen pääsivät. Ja talkoot mäen korjaamiseksi tulevat jatkumaan sunnuntaisten ensiapukorjausten jälkeenkin. Valitettavasti ja jälleen kerran.

Tämänkertainen öinen autoilu on vain yksi ilkivallanteko lisää Laajavuoren hyppyrimäillä, jos kohta törkeydessään se onkin aivan omaa luokkaansa. Hyppyrimäkien alue tuntuu olevan varsinainen magneetti öisille "urheilunystäville", jotka säännöllisin väliajoin käyvät jonkin käsittämättömän voiman ajamina vandalisoimassa alueella. Näiden öisten visiittien tuloksia ovat viime aikoina olleet vauhtimäen lamppujen irtirepiminen, rikottuja ikkunoita, tärveltyjä rakennustelineitä, pihalle tyhjennettyjä roska-astioita jne. Lista on likimain loputon.

Mäelle tullessaan harrastajat ovat kerta toisensa jälkeen joutuneet toteamaan voimattomina tuhon käyneen taas edellisyönä. Jospa kaiken sen energian jota hyppyrimäillä käytetään silmittömään tuhon aikaansaamiseksi saisi kanavoitua johonkin rakentavaan. Sillä siirtäisi suuria vuoria.

Parikymmentä talkootuntia tämänkertaisten jälkien paikkaamiseksi ovat pienenpieni murto-osa siitä tuhansien talkootuntien määrästä, jonka mäen käyttäjät ovat sen ylläpitoon ja korjauksiin uhranneet turvatakseen lajin harrastajille mahdollisuudet harjoitella ja kilpailla kotimäessään. Se, että joku tuhotyöllään - oman käsityksensä mukaan varmaankin vain viattomassa hauskanpidossa - tärvelee toisen omaisuutta satojen, ellei tuhansien eurojen edestä, on kaikkea muuta kuin humoristinen ihailuun aihetta antava sankariteko. Laskuhan siitä viimekädessä lankeaa jokaisen Jyväskylän kaupungille kunnallisveroa maksavan osalle. Tekijältä tuskin vahingon kustannuksia koskaan saadaan perittyä.

Sankariteon sijaan kyseessä on lain mukaan vähintäänkin vahingonteko, kenties myös maastoliikennelain rikkomus, ja varmaan muitakin lainkohtia löytyy, joihin nähden autoilijan seikkailut mäkimontussa ovat vakiintuneeseen oikeuskäytäntöön nähden ristiriidassa.

Vakavasta, ja viimekädessä kaikkia jyväskyläläisiä veronmaksajana koskevasta asiasta, eli vahingonteosta on turha pyrkiä tekemään maakunnan ykköslehden etusivulla kevyttä viihdettä ja vielä vähemmän on aihetta nostaa tekijöitä jalustalle. Sitä he eivät todellakaan ansaitse. Ainoa jalusta jolle tekijät voisi kernaasti nostaa on häpeäpaalu.

Pasi Sajasalo puheenjohtaja Jyväskylän Hiihtoseura ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

”Ratsastus on helppoa”

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

Lukijan kuvatPotmonkoski Kannonkoskella. Kuva: Markku Pelkonen

Kolmikko aamun sumussa. Kuva: Sirpa Jyske

Tilhi esittelee marja-ateriaansa. Kuva: Maarit Siitonen

Tärttämäen silta Äänekoskella. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Lyhyet

Älä lopeta sanomasta kauniita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.