Autoilu hyppyrimäessä ilkivaltaa ja vahingontekoa

Maanantaiaamuna 11.8.2008 hämmästyin Keskisuomalaisen etusivun uutisen sävystä. Aivan kuin öinen autoilu Laajavuoren hyppyrimäessä olisi ollut mainio jäynä ja autoilu mäkimontussa ja alastulorinteessä jonkinlainen sankariteko!.

Hyppyrimäen käyttäjien kannalta öisen autoilijan, ja oletettavasti toimintaa takapenkiltä keskioluthuuruissa kannustaneen joukon toimet saivat aikaan suurta mielipahaa. Puhumattakaan parinkymmenen tunnin edestä tehdystä ylimääräisestä talkootyöstä autoilun jälkien korjaamiseksi sunnuntaiaamuna paikalla olleiden harrastajien toimesta, jotta harjoituksiin tulleet hyppääjät ylipäänsä mäkeen pääsivät. Ja talkoot mäen korjaamiseksi tulevat jatkumaan sunnuntaisten ensiapukorjausten jälkeenkin. Valitettavasti ja jälleen kerran.

Tämänkertainen öinen autoilu on vain yksi ilkivallanteko lisää Laajavuoren hyppyrimäillä, jos kohta törkeydessään se onkin aivan omaa luokkaansa. Hyppyrimäkien alue tuntuu olevan varsinainen magneetti öisille "urheilunystäville", jotka säännöllisin väliajoin käyvät jonkin käsittämättömän voiman ajamina vandalisoimassa alueella. Näiden öisten visiittien tuloksia ovat viime aikoina olleet vauhtimäen lamppujen irtirepiminen, rikottuja ikkunoita, tärveltyjä rakennustelineitä, pihalle tyhjennettyjä roska-astioita jne. Lista on likimain loputon.

Mäelle tullessaan harrastajat ovat kerta toisensa jälkeen joutuneet toteamaan voimattomina tuhon käyneen taas edellisyönä. Jospa kaiken sen energian jota hyppyrimäillä käytetään silmittömään tuhon aikaansaamiseksi saisi kanavoitua johonkin rakentavaan. Sillä siirtäisi suuria vuoria.

Parikymmentä talkootuntia tämänkertaisten jälkien paikkaamiseksi ovat pienenpieni murto-osa siitä tuhansien talkootuntien määrästä, jonka mäen käyttäjät ovat sen ylläpitoon ja korjauksiin uhranneet turvatakseen lajin harrastajille mahdollisuudet harjoitella ja kilpailla kotimäessään. Se, että joku tuhotyöllään - oman käsityksensä mukaan varmaankin vain viattomassa hauskanpidossa - tärvelee toisen omaisuutta satojen, ellei tuhansien eurojen edestä, on kaikkea muuta kuin humoristinen ihailuun aihetta antava sankariteko. Laskuhan siitä viimekädessä lankeaa jokaisen Jyväskylän kaupungille kunnallisveroa maksavan osalle. Tekijältä tuskin vahingon kustannuksia koskaan saadaan perittyä.

Sankariteon sijaan kyseessä on lain mukaan vähintäänkin vahingonteko, kenties myös maastoliikennelain rikkomus, ja varmaan muitakin lainkohtia löytyy, joihin nähden autoilijan seikkailut mäkimontussa ovat vakiintuneeseen oikeuskäytäntöön nähden ristiriidassa.

Vakavasta, ja viimekädessä kaikkia jyväskyläläisiä veronmaksajana koskevasta asiasta, eli vahingonteosta on turha pyrkiä tekemään maakunnan ykköslehden etusivulla kevyttä viihdettä ja vielä vähemmän on aihetta nostaa tekijöitä jalustalle. Sitä he eivät todellakaan ansaitse. Ainoa jalusta jolle tekijät voisi kernaasti nostaa on häpeäpaalu.

Pasi Sajasalo puheenjohtaja Jyväskylän Hiihtoseura ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Seurakunta ja tilakiistat

LyhyetPyöräilijöille saatava pakolliseksi säännöksi taluttaa aina pyörä suojatien yli.Kamikazet kuriin

LyhyetKevätriemua laulavi nyt ilma ja maa, tuulikin tuoksuja tuo. Luojan suurta ihmettä.Marsa14 miljardin osingot ei riitä. Tarvitaan uusi kiky, ulvoo EK. Ei onnistu. Hanskat putoo.

Muutto ja muutos

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

Koulutusjärjestelmästä opintojärjestelmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.