Avaimia myös eettiseen elämään

”Niinkin ristiriitaiselta kuin tämä näyttää, on oppilaitoksen koulunimi kuitenkin johdettava kreikkalaisesta sanasta, joka merkitsee joutilaan lepoa.

Kreikkalaiset tarkoittivat kai, että oppiminen vaatii joutilaan lepoa ja että älyllisen työn pitäisi ainakin aluksi olla jonkunlaista leikkiä elämän vakaviin ponnistuksiin nähden. Ja todellakin, jos opettaja on mitä hänen tulisi olla, nimittäin luontevan veljellinen, hyväntuulinen mies. Ja jos järjestyksenpito on huomaavainen, lempeä sekä varma ja jos fyysiselle kasvatukselle ynnä sopiville leikeille annetaan riittävä merkitys, niin saamme nähdä lasten pitävän koulunkäynnistä. Olletikin jos opetusmenetelmät ovat kyllin virikkeisiä pitääkseen loitolla ikävystymisen.”

Noin kuvasi Kansakoulun Lehti syyskuussa 1912 kuuluisan saksalaisen opettajan Fröbelin opetusmenetelmiä.

Aivan hyviltä mielestäni nuo sadan vuoden takaiset ohjeistukset tuntuvat edelleen, mutta käytännössä niitä sovelletaan enää vain alkeisopetuksen sektorilla.

Koulunkäynti-opiskelu on totista työtä, josta leikki on kaukana.

Mielestäni pehmeän leikki- ja alkeiskoulun jälkeen tulevan koulutuksen, siis varsinaisen opetuksen välinen ero saattaa monesta koulukkaasta tuntua turhankin kovalta, koska silloin ainakin toteaa, että lapsuuskin on mennyttä.

Kasvattajien asenne muuttuu vaativammaksi, samoin opettajien, vastuu siirretään nuoren omille hartioille. ”Sinun on opiskeltava kunnolla, jotta jatkossa pärjäisit elämässä.” Siitä ei puhuta, että elämänlaatua ei opiskelu takaa, mutta avaa kuitenkin enemmän mahdollisuuksia. Opiskelu leipätyö tähtäimessä on tietenkin tärkeää, mutta koulutuksen tulisi antaa avaimia myös eettisen elämän etsimiseen.

Filosofialle ja psykologialle tulisi varata entistä enemmän aikaa. Myös uskontotieto on hyvä edelleen käsitellä jollain tapaa jo peruskoulussa, se lisäisi eriuskoisten ymmärtämistä ja vähentäisi ennakkoluuloja.

Urpo Manninen

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.